Connect with us

Jajce

Mustafa Karaga među najboljim matičarima u Federaciji BiH

Avatar

Published

on

Prigodnom svečanosti i dodjelom priznanja u Sarajevu je obilježen Dan matičara Federacije BiH. Na ovoj svečanosti najboljim matičarima u Federaciji BiH uručene su zahvalnice za ostvarene rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti. Među najboljim matičarima u Federaciji BiH je i matičar Općine Jajce Mustafa Karaga.

 

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan uputio je čestitke uposleniku Općine Jajce, matičaru Mustafi Karagi na ovom značajnom priznanju.

 

O postignutim rezultatima u oblasti matičnih evidencija te značaju matičnih službi u procesu reforme javne uprave i napretku koji je evidentan u oblasti građanskih stanja govorio je Mersudin Šećerović savjetnik Federalnog ministra unutrašnjih poslova.  Šećerević je posebno naglasio važnost uspostave „univerzalnog“ upisa podataka u matične knjige, što znači da su automatski ispoštovani principi stvaranja pravne veze pojedinca sa matičnom državom, upisom činjenice rođenja i državljanstva u matične knjige, čime su u domaće zakonodavstvo ugrađeni principi propisani Konvencijom o smanjenju lica bez državljanstva i Konvencijom o pravima djeteta.

Primjena Zakona ne bi bila moguća bez saradnje i dobre koordinacije svih općina, kao i matičnih službi u Federaciji BiH, istakla je  u svom obraćanju Aida Rizvanović, pomoćnica načelnika za opću upravu u Općini Novi Grad. Na ovoj svečanosti najboljim matičarima u Federaciji BiH uručene su Zahvalnice za ostvarene rezultate i doprinos razvoju matične djelatnosti. Nagrađeni su: Hanifa Selamović, Bajazid Hadžalić, Merisa Hamzić, Vesna Anđić, Brankica Milaković, Ševala Mesić, Anđelka Udženija, Mirsada Hasečić, Ruža Konjevod, Marjana Bošnjak, Aida Rizvanović, Aerzemana Čeliković, Ružica Blažević, Sadeta Nesimović, Esad Suljić, Ivanka Arapović-Galić, Rasim Kovačević i Mustafa Karaga.

Nakon svečane dodjele zahvalnica predstavnica Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Selma Begić govorila je na temu „Značaj i uloga matičara kod rješavanja statusnih pitanja građana“.

(opcina jajce)

Feed: Senzor24.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement