Klik Jajce
BiH Jajce Online

Na Bjelašnici se snima film čija je radnja smještena u 37. godinu prije naše ere

Na olimpijskoj Bjelašnici 6. jula počelo je snimanje filma “Illyricvm” reditelja Simona Bogojevića Naratha, u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske kuće Forum Ljubljana, italijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke kuće SCCA/Pro.Ba.

Radnja filma “Illyricvm” smještena je u 37. godinu prije naše ere, a protagonist je mladi Liburn Volsus kojeg sa sobom povede rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima, pratiti skupljanje poreza, pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Film će se najvećim dijelom snimati na Bjelašnici, a dio snimanja planiran je na Velebitu i u italijanskoj pokrajini Furlanija – Julijska krajina.

Film je koprodukcija pet zemalja, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Glumački ansambl sastavljen je od glumaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.

 

 

 

(Faktor.ba)

The post Na Bjelašnici se snima film čija je radnja smještena u 37. godinu prije naše ere appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Koronavirus i među migrantima u USK

Jajce Online

SLUČAJ U BIH: Repetirao pušku na balkonu i zaprijetio djeci koja su se…

Jajce Online

Brovarone: Fiorentina želi Amera Gojaka, bio bi sjajan zalog za budućnost

Jajce Online