16.9 C
Jajce
Subota, 28 svibnja, 2022
BiH

Na današnji dan 1993. nasmrt pretučen Srđan Aleksić

Na današnji dan prije 29 godina mladi Srđan Aleksić brutalno je pretučen na tržnici u Trebinju. Trebinje je te 1993. godine bilo prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima.

Srđan Aleksić tom se nacionalističkom ludilu odlučio suprotstaviti i to je platio životom. Baš na današnji dan, 21. siječnja 1993. godine, on je od batina spasio svog prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja kojeg su divljački napala četvorica rezervista Vojske Republike Srpske. Vojnici su umjesto Alena pretukli Srđana koji je pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

“UMRO JE OBAVLJAJUĆI SVOJU LJUDSKU DUŽNOST”

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđan je tog dana kad je nastradao također bio rezervist Vojske Republike Srpske.

21. januara 1993. godine. Bosnom i Hercegovinom bjesni rat. Alen Glavović je sjedio u jednom lokalnom kafiću, prišla su mu dvojica pripitih srpskih vojnika i tražila mu ličnu kartu. Vidjevši njegovo ime, počele su provokacije i prijetnje. Izveli su ga iz kafića ispred kojeg je sjedio Srđan.

Nakon što su počeli tući Alena nasred ulice, Srđan je hrabro priskočio da ga odbrani. Alen je uspio pobjeći, a Srđan je ostao da se izbori s krvoločnim vojnicima. Nije uspio. Mučki su ga pretukli i ostavili da leži u vlastitoj krvi.

Šest dana kasnije je preminuo.

“Umro je obavljajući svoju ljudsku dužnost”, napisao je Srđanov otac na smrtovnici svom sinu.

JEDAN NAPADAČ POGINUO U RATU, TROJICA OSUĐENA

Jedan od napadača nakon nekoliko mjeseci poginuo je na bojištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora. Čovjek kojeg je spasio živi u Švedskoj, a prijatelju svakog ljeta posjeti grob.

 Srđanov otac Rade Aleksić pored njegovog groba

U vrijeme kada je u tijeku bilo suđenje za ubistvo njegova sina, Rade Aleksić doživljavao je i razna poniženja. Među njima je i rečenica jednog od odvjetnika, branitelja optuženih: “Tako mu i treba kada je branio muslimana.”

SIMBOL OTPORA VELIKOSRPSKOM LUDILU

Danas se Srđana sjećaju i odaju mu počast u brojnim gradovima u regiji. Ulica Velikih drveta u Sarajevu je 15 godina nakon Srđanove smrti nazvana njegovim imenom, u Novom Sadu i Pančevu su postavljene spomen-ploče u njegovu čast, a u Podgorici će uskoro jedan od bulevara nositi ime Srđana Aleksića.

Posthumno mu je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a Helsinški parlament građana Banje Luke svake godine dodjeljuje novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”. Na Sundance Film Festivalu prije nekoliko dana premijerno je prikazan film “Krugovi” reditelja Srđana Golubovića, a koji je posvećen Aleksiću i njegovom herojskom činu.

Srđan, ipak, zaslužuje mnogo više, a najveće priznanje može mu se odati samo na jedan način – živjeti u skladu sa njegovim principima, principima koji su ga koštali njegovog mladog života – “Čovjek je iznad svega!”.

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

The post Na današnji dan 1993. nasmrt pretučen Srđan Aleksić appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Mladi preduzetnik spasio fabriku keksa od gašenja (VIDEO)

Jajce Online

U Foči i Istočnom Sarajevu uhićeno 15 osoba, a zaplijenjeno nekoliko kilograma droge

Centralna.ba

U Indiji najveći broj umrlih za dan- 3.689 ljudi

Jajce Online