Connect with us

Jajce Online

Na današnji dan, prije 28 godina: FK Velež odigrao posljednju domaću u…

Avatar

Published

on

Na današnji dan, 1992. godine, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Na današnji dan, 1992. godine, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Tog 15. marta, prije 28 godina, Velež je ugostio Zemun i upisao pobjedu rezultatom 2:0. Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović (S. Musa), Jedvaj, Beširević, Karabeg (Pušić), Juričić, Maslovar i Jokišić. Trener je bio Franjo Džidić.

Nakon Zemuna, 29. marta je trebao gostovati Radnički iz Niša, ali zbog rata koji je već bjesnio, gosti nisu doputovali u Mostar. Tada su Rođeni odigrali utakmicu između sebe, za gledaoce koji su došla gledati utakmicu. FK Velež do izbijanja sukoba u Mostaru odradio je gostovanje u Subotici kod Spartaka. Nakon 0:0, na penale su osvojili penal bod. Povratak kući trajao je dva dana.

Rođeni su se avionom trebali vratiti u Sarajevo, ali je JNA okupirala aerodrom. Dva dana igrači i stručni štab bili su u Beogradu, dok nisu našli let za Titograd, današnju Podgoricu. Nakon dolaska, FK Budućnost ustupio je autobus kako bi se Rođeni vratili u Mostar. Zajedno sa igračima putovao je i Jadranko Prlić, koji se vraćao sa službenog putovanja u Beogradu. Koja sudbina…

Međutim, autobus je stigao samo do Nevesinja, jer dalje vozač nije htio da vozi, pošto je grad bio pun ljudi u maskirnim uniformama i sa četničkim oznakama. Nakon toga, Rođeni su se sa privatnim autima, probijajući kroz mnoge barikade, uspjeli vratiti u Mostar.

Nakon povratka, 7. aprila 1992. godine, ekipa je ostavila opremu na svom stadionu, ne sluteći na zlo koje im se spremalo.

(fkvelez.ba)

KOMENTARI

Scsport.ba

Objava Na današnji dan, prije 28 godina: FK Velež odigrao posljednju domaću utakmicu Pod Bijelim brijegom pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement