Connect with us

BiH

Na pomolu nova poskupljenja voća i povrća

Avatar

Published

onPoljoprivrednici su na mukama. Zbog kiše koja već danima pada i niskih temperatura propadaju zasadi povrća. Najugroženiji su krompir, luk, paradajz, paprike, krastavac, grah, grašak, buranija…
Nema dovoljno
Zbog ovih problema poljoprivrednici su već sada sigurni da će tokom ljetnih mjeseci i najesen povrće i voće biti još skuplji, jer ih neće biti dovoljno.
– Ovo je katastrofa! Sve će se morati ponovo sijati. Do sada smo uspjeli zasaditi silažni kukuruz na oko 40 posto parcele. Sjeme koje je u zemlji vjerovatno će istruhnuti – kaže poljoprivrednik iz Visokog Emir Džafić i dodaje da se boji mraza, što bi dodatno ubilo usjeve.
Diktat uvoznika
Predsjednik Udruženja povrtlara RS Branko Mastalo kaže da će trenutno stanje s nevremenom najbolje osjetiti kupci.
– Propadaju zasadi krompira, paradajza, lubenice i dinje, svako povrće koje ne podnosi temperature niže od sedam stepeni. Ako bude vremena ponovo će se sijati i saditi, ali je generalno urod propao. Zato ćemo morati kupovati povrće i voće iz uvoza. Bit će sigurno mnogo skuplje nego domaće, jer uvoznici diktiraju cijenu – dodaje Mastalo.
Ugroženo voće 
Stručnjaci ističu da se hladno vrijeme sa mnogo vlage u maju loše odražava i na voće, posebno ono koje u ovom periodu behara. Tako su najugroženiji jabuke, kruške, šljive, orah, trešnje…
 
(Avaz.ba)
Objava Na pomolu nova poskupljenja voća i povrća pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement