7.3 C
Jajce
Subota, 24 veljače, 2024
BiH

Na ranču Raševića šuma, jezero, ovce i pašnjaci

Uspješni bijeljinski privrednik Radenko Rašević u semberskom selu Zagoni stvara imanje na kojem se opušta i uživa i pored mnogo radnih obaveza.

Radenko sa bratom drži pilanu, ali osim drvnoprerađivačke djelatnosti ljubav su mu priroda i životinje.

Kupio je 400 dunuma zemlje, uzgaja romanovski ovce i burske koze. Obrađuje 150 dunuma, za šta je nabavio sve neophodne mašine, a izgradio je i jezero koje služi za navodnjavanje oranica, ali i za odmor i pecanje.

Zagoni, brežuljkasto selo sa blagim padinama koje sve više postaje selo starih i onih koji u potrazi za boljim životom odlaze u inostranstvo, privuklo je prirodnim ljepotama Radenka Raševića da počne stvarati velelepno gazdinstvo.

Od 400 dunuma zemlje koliko je do sada kupio 70 je pod šumom, nešto pod voćnjacima. Ovo imanje omogućilo mu je da se bavi poljoprivredom, što je njegova davnašnja želja. Okušao se najprije u ratarstvu. Prošle godine Radenko je na 40 dunuma zasijao pšenicu, a na 140 zob i ječam.

– Imam pune ruke posla, ali ovo doživljavam kao odmor za dušu. Ništa mi nije teško, a stalno imam neke nove planove. Ove godine namjeravam da investiram u izgradnju silosa za žito, jer ih u ovom kraju nema – kaže Radenko.

Ovce

A sve je, podseća Radenko, krenulo sa romanovski ovcama, kao i burskim kozama koje su rijetkost na ovom području.

– Imam 128 ovaca i oko stotinjak jagnjadi. Hranim ih silažom i zrnastom hranom koju proizvodim na svojim njivama. Važno mi je da se životinje zdravo hrane. Imaju ovdje i odlične uslove za ispašu, a poje se na jezeru koje sam napravio. Napravio sam i tunel kojima prolaze na drugi pašnjak od 15 dunuma. Sad sam ubacio tri ovna njemačke rase safolk. Ukrštam ih sa ovcama kako bih zadržao plodnost, a dobijao veću jagnjad – priča Radenko.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Nakon ovaca nabavio je i burske koze koje su rijetkost u Semberiji. Radenkovo stado sada broji 45 komada.

– Dobre su životinje i odlično napreduju. Jare se dva puta godišnje, odnosno tri puta u dve godine, a na svijet donesu oko dvoje-troje jaradi. Jarad od dva mjeseca teže oko 30 kilograma. Velika je potražnja za ovim životinjama, mada prodajem samo mušku jarad, koja su na cijeni. Jare od 30 kg košta 200 KM – priča Radenko.

Mehanizacija

Objašnjava da je dobra poljoprivredna mehanizacija preduslov uspješne proizvodnje.

– Imam samohodnu miksericu koja sama uzima silažu, stavi se tu sijeno, zrnasta hrana, ona to sve izmiješa i izbacuje hranu u jasle. To mi mnogo pomaže da što brže nahranim životinje – ističe Radenko.

I ovo imanje ne bi moglo bez vjernih pasa čuvara. Pored crnog pulina tu su dva kavkaska ovčara i dva mlada psa rase border koli, za koje kažu da su među najpametnijim psima i odlični su za čuvanje stoke, a posebno ovaca.

Radenko je ovo imanje registrovao kao komercijalno gazdinstvo, dobio je regresirano gorivo i podsticaje za pšenicu, a ove godine se nada da će dobiti i podsticaje za ovce.

Mnogo planova i mnogo rada i truda uložio je ovaj privrednik -poljoprivrednik da ostvari još jedan cilj koji će mu, kako kaže, ispuniti dušu.

Evropski standardi

Poljoprivredni objekti su napravljeni u skladu sa svim evropskim standardima i propisima.

– Štala je na rešetkama, imamo jamu za osoku koja se izbacuje i preko tifona šalje na njive. Koristim za te namjene i cisternu. Sve sam sam smislio i zadovoljan sam kako to funkcioniše – kaže ovaj privrednik.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Jezero koje je izgradio namjerava da proširi i da u tom dijelu postavi drvene kućice i napravi izletište.

– Jezero mi je bila velika investicija, ali se isplati. Sad napajam tu stoku, a postavio sam i cijevi za navodnjavanje oranica. Onda sam tu ubacio i riblju mlađ šarana. Želja mi je da ovo jezero proširim i da izgradim izletište. Neću odustati od tog plana – kaže Rašević.

 

 

(Srpska.info)

The post Na ranču Raševića šuma, jezero, ovce i pašnjaci appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Belgijanci zaustavili napadački potencijal Portugala: Hazard odveo Đavole u četvrtfinale Eura

Jajce Online

U HNK-u 414 novooboljelih, preminulo šest osoba

Jajce Online

Legalizacije kanabisa u medicinske svrhe nema ni na vidiku

Jajce Online