Connect with us

BiH

Na šta trebaju paziti radnici koji idu u inostranstvo

Avatar

Published

onRadnici koji odlaze u inostranstvo trebaju paziti da ih se ne uvuče u nezakonito zapošljavanje. Ako nisu sigurni u procedure zapošljavanja trebaju kontaktirati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH
U vezi sa jučerašnjim i današnjim informacijama u medijima o prevarama naših radnika u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je saopćila da firma koja se spominje nije zapošljavala radnike iz BiH prema Sporazumu o zapošljavanju, te da Agencija za rad i zapošljavanje BiH nikada nije dobila oglas za zapošljavanje od firme koja se navodi.
Direktor Agencije Muamer Bandić pojašnjava:
“Prema Sporazumu o zapošljavanju sa Republikom Slovenijom radnici se mogu legalno zaposliti samo na način da su u proceduru posredovanja uključeni Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje. Da bi se zapošljavanje ostvarilo mi moramo prvo dobiti radnu ponudu, tj. oglas za radno mjesto, te ime kandidata koji se zapošljavaju prema navedenom oglasu. Ako ne postoji oglas, ne postoji ni procedura posredovanja, te samim tim se ne radi o legalnom zapošljavanju. Ukoliko su informacije u medijima tačne ovdje se radi o kršenju zakona od oba subjekta: i poslodavca i radnika.”
Bandić ističe da se u objavljenom sadržaju navodi da su radnici prvo otišli u Sloveniju, a zatim da su im se tamo, kako je navedeno, “uređivali papiri”, te da su tek onda potpisali ugovor o radu.
-Procedura zapošljavanja u inostranstvu podrazumijeva da sve počinje od ugovora o radu ili izjave poslodavca da želi zaposliti određenog radnika, zatim dobijanja radne dozvole, te na kraju dobijanja radne vize. Tek kada se dobije radna viza može se otići u drugu državu. Mi smo zbog toga više puta upozoravali da radnici obavezno prilikom zasnivanja radnog odnosa kontaktiraju Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, kako bi izbjegli prevare – rekao je Bandić.
Reakcija Bandića uslijedila je pošto su u javnost dospjele informacije o šesterici prevarenih bh. državljana, koji su koji su preko Slovenije uz malverzacije završili u Francuskoj, te su radili za minimalac 12 sati dnevno.
 
 
(Faktor.ba)
Objava Na šta trebaju paziti radnici koji idu u inostranstvo pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement