Connect with us

BiH

Najavljeno uređenje katakomba u Jajcu

Avatar

Published

onNovoimenovani direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujnović sa savjetnikom Robertom Stergarom boravio je u radnoj posjeti javnoj ustanovi „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencija grada Jajca“.

Direktor Agencije Anto Brtan upoznao ih je o aktivnostima i planovima na zaštiti nacionalnih spomenika u Jajcu, ali i problemima s kojima je Agencija suočena u svome radu. Zajedno su obišli nacionalni spomenik „Graditeljska cjelina Stara osnovna škola (Niža muzička škola)” na kojem je u toku sanacija i adaptacija finansijski potpomognuta sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.
Posjetili su i crkvu Sv. Marije sa zvonikom sv. Luke koja je kasnije pretvorena u Fethija odnosno Sultan Sulejmanovu džamiju, katakombe te Hram boga Mitrasa.

Vujnović je kazao da je Zavod za zaštitu spomenika institucija koja se prvenstveno brine o zaštiti nacionalnih spomenika na prostoru Federacije BiH.
Dodao je da postoje realne potrebe djelovanja – sanacije na pojedinim lokalitetima kao što je zgrada finansija, upravna zgrada Agencije (prostor depoa) i okolnih potpornih zidova.
Podzemna crkva
– U skoroj budućnosti mora se pristupiti izradi elaborata sanacije dijelova unutrašnjeg prostora katakomba koje su jedinstven primjer podzemne sakralne arhitekture na prostoru Bosne i Hercegovine – kazao je Vujnović.
Katakombe ili podzemna crkva isklesana u stijeni prije više od 600 godina jedan je od najzanimljivijih spomenika na području Jajca.
Dobar primjer
Vujnović i Brtan posjetili su i mlinčiće na rijeci Plivi, gdje je u toku rekonstrukcija pješačkih staza oko ovog nacionalnog spomenika. Sredstva za održavanje ovog nacionalnog spomenika osigurala je Općina Jajce, što su gosti posebno pohvalili i istakli kao primjer brige lokalne zajednice na očuvanju i zaštiti nacionalnih spomenika.


Vujinović i Brtan u obilasku

(Avaz.ba)
Objava Najavljeno uređenje katakomba u Jajcu pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement