Connect with us

BiH

Najčešće žrtve su žene

Avatar

Published

onPosljednjih godina sve je više slučajeva nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini i na to redovno upozoravaju predstavnici domaćih nevladinih organizacija, UNICEF-a, brojni stručnjaci, ali i policija i mediji.
Međunarodni standardi
Kako bi se donekle stalo ukraj ovom negativnom trendu, u Republici Srpskoj odlučili su usvojiti Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici. U dokumentu se navodi da su cilj eliminacija porodičnog nasilja, podizanje svijesti o ovom društvenom problemu te primjena međunarodnih standarda i pružanje podrške žrtvama te rad s počiniocima. Jedan od ciljeva je unapređivanje rada policije, pravosuđa i centara za socijalni rad kroz usavršavanje službenika.
– Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova RS, lani je od ukupno 1.012 prijava, nasilju u porodici bilo izloženo 1.257 lica ili za 4,5 posto manje nego godinu ranije, dok evidencije centara za socijalni rad pokazuju da je od ukupno zaprimljena 1.084 obavještenja, porodično nasilje preživjelo 1.356 žrtava, što je za 3,3 posto manje nego 2017. godine – saopćeno je iz Vlade RS.
Iz Vlade dodaju da su žene najčešće žrtve nasilja, a u 90 posto slučajeva muškarci su bili počinioci nasilja.
Profesor dr. Jusuf Žiga, sociolog, ističe da je, prema svim statistikama, sve više u bh. društvu prisutno nasilje u porodici.
Porodični krug  
– Evidentno je da je u porastu, a druga je stvar kako društvo to može prihvatiti kao izazov. To ne može nastati niti nestati ad hoc. Mora se, kao i sa svakom drugom patologijom, uhvatiti ukoštac i pokušati promijeniti u dugoročnom smislu. Dodijeliti uloge socijalnim radnicima, parlamentarcima, političarima u smislu novih zakonskih rješenja. Mora se izraditi ozbiljna i dugoročna strategija – kazao je Žiga.
Brojke
2014.

719 djece – Kanton Sarajevo
17 djece – Hercegovačko-neretvanski kanton

2015.

744 djece – Kanton Sarajevo
637 djece – RS
5 djece – Hercegovačko-neretvanski kanton

2016.

470 djece – Kanton Sarajevo (podaci samo za pola godine)
4 djece – Hercegovačko-neretvanski kanton
354 djece – Tuzlanski kanton

 
 
(avaz)
Objava Najčešće žrtve su žene pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement