Connect with us

Jajce Online

Najčešći razlozi zbog kojih kosa pretjerano opada

Avatar

Published

on


Ako vam se čini da vam kosa opada više nego što je uobičajeno, postoji niz mogućih razloga za to. Za početak, treba naglasiti kako uzroci ispadanja kose mogu biti genetski (postoji mogućnost genetske predispozicije za gubljenje kose – u tom ćete slučaju s godinama primijetiti da vam se kosa sve više stanjuje) ili reaktivni, što znači da neki vanjski faktor utječe na gubitak kose.

Ovo su neki od najčešćih razloga opadanja kose, a mnoge od njih možete eliminisati ili prevenirati kako biste spriječili tu neugodnu pojavu.

Hormonalna neravnoteža
Hormoni igraju izuzetno bitnu ulogu u ciklusu rasta kose. Ženski hormoni estrogeni su dobri za kosu i omogućuju joj optimalno vrijeme rasta, dok su muški hormoni androgeni loši za kosu i djeluju tako da skraćuju vrijeme potrebno za rast kose. Ako su hormoni izvan ravnoteže, to će se posebno manifestirati kod ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za ispadanje kose.

Stres
Znate ono kako se kaže da biste sebi počupali kosu sa glave od nervoze? Stres je jedan od najčešćih razloga zbog kojih kosa pojačano ispada. Stres može povećati količinu muških hormona, a može utjecati i na probleme sa tjemenom kao što je perut te loše utjecati i na probavni sistem i apetit.

Manjak željeza / anemija
Ovo je jedan od najčešćih uzroka opadanja kose kod žena, budući da je željezo ključno za stvaranje proteina potrebnih kosi.

Štitnjača
Štitnjača upravlja hormonima, ali i proizvodnjom proteina i raspodjelom kisika u tkivu, tako da problemi sa štitnjačom lako mogu uzrokovati i pretjerano ispadanje kose.

Manjak vitamina B12
Zbog manjka ovog vitamina se možete osjećati umorno i kao da vam uvijek nedostaje energije. Osim toga, manjak vitamina B12 može i uzrokovati ispadanje kose. Najčešće se pojavljuje kod vegana, jer se taj vitamin može unijeti u tijelo isključivo kroz namirnice životinjskog porijekla.

 

 

(Faktor.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement