18.1 C
Jajce
Četvrtak, 21 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Najljepši tornjak na svijetu stigao kući u Bužim

Nakon svjetske izložbe pasa održane u češkom gradu Brnu, najljepši tornjak na svijetu, dvogodišnji Sevdah stigao je svojoj kući u Bužimu, javlja Anadolu Agency (AA).

– Na prvu izložbu vodili smo ga s osam mjeseci. Bio je šampion mladih, šampion BiH i odmah je dokazao da je spreman za takva takmičenja i to nas je ponukalo da ga prijavimo – kaže Mirsada Burzić, vlasnica Sevdaha.

Njen suprug Husnija kaže da je osjećaj nakon pobjede neopisiv.

– Vjerovali smo u njega, ali ovo nismo očekivali. Pripreme krenu na lokalnim takmičenjima i onda kad potvrdite da je poseban i da vrijedi, idete dalje. Supruga ga je spremila, okupala, odvezli smo ga u Zagreb i onda su ga i tamo malo uređivali. S njim i sa svim našim psima radimo 24 sata – kaže Husnija Burzić, vlasnik Sevdaha.

Porodica Burzić prvog je tornjaka nabavila 2015. godine, a od 2018. su uzgajivači tornjaka koji sada u svom imenu imaju i titulu “od Burzića”.

– Mnogo smo više povezani kao porodica, Sevdah nam je donio novu ljubav, neku novu vezu među nama. Najviše obaveza imamo kada dobijemo mlade, jer moramo pratiti razvoj i potrebna im je velika ljubav, zdravstveni nadzor, vakcinacija, hrana. Svoje štence hranim prirodnom hranom. To je obaveza, a i zdravije je. Kad odrastu, najveća je briga održavanje dlake, hranjenje i mora se pratiti zdravlje – objašnjava Mirsada.

U bužimskom naselju Zaradostovo uz Sevdaha boravi još 11 pasa, tri mužjaka Toro, Atos, Astor, a od ženski Atina, Diva, Buna, Disa, Jana, Nela, Lora i Lara i Rosa.

Sevdah kojem je ovo posebno ime dao prvi vlasnik iz Zagreba ima i sestru Sabur koja s vlasnikom živi u Hrvatskoj, a dva brata Srdo i Suko žive u Livnu u Bosni i Hercegovini.

(avaz)

The post Najljepši tornjak na svijetu stigao kući u Bužim appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Profesori i asistenti Ekonomskog fakulteta dominantni na političkoj i …

Jajce Online

Posljednje kolo HNL: Menalo heroj Rijeke, plasman u Evropu osigurao i Hajduk

Jajce Online

SAD i Njemačka postigle dogovor o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2

Jajce Online