Connect with us

BiH

Najmoćniji evropski klubovi dogovorili osnivanje Superlige, UEFA zaprijetila žestokim sankcijama

Avatar

Published

on

Najmoćniji evropski klubovi dogovorili osnivanje Superlige, UEFA zaprijetila žestokim sankcijama

Informacija da će 12 velikih evropskih klubova službeno objaviti vijest o osnivanju Superlige protresla je svijet fudbala.

Informacija da će 12 velikih evropskih klubova službeno objaviti vijest o osnivanju Superlige protresla je svijet fudbala.

Mohamed Bouhafsi, urednik RMC Sporta, tvrdi da su dogovor sklopili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Barcelona, Real Madrid, Atletico, Inter, Milan i Juventus. Britanski The Times navodi da je riječ o 11 klubova te da još uvijek nema potpisa Manchester Cityja.

Čim je stigla vijest da evropski bogataši planiraju pokrenuti svoju ligu, oglasila se UEFA žestokim saopštenjem u kojem je najavila drastične kazne za sve one koji bi eventualno sudjelovali u Superligi.

“UEFA, Engleski nogometni savez i Premier liga, Kraljevski španski nogometni savez i LaLiga te Talijanski nogometni savez i Serie A saznali su da nekoliko engleskih, španskih i italijanskih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo ponoviti da će UEFA, engleski FA, RFEF, FIGC, Premier liga, LaLiga, Serie A, ali i FIFA i sve naše članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad.

Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam dostupne na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske, da bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama i ne može biti drugačije.

Kao što je prethodno najavila FIFA i šest federacija, dotičnim klubovima bit će zabranjeno igranje u svakom takmičenju na domaćoj, evropskoj ili svjetskoj razini, a njihovim igračima mogla bi se uskratiti prilika da predstavljaju svoje reprezentacije.

Zahvaljujemo onim klubovima u drugim zemljama, posebno francuskim i njemačkim klubovima, koji su odbili biti uključeni u tu ideju. Pozivamo sve ljubitelje nogometa, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj ustrajni interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je”, stoji u saopštenju Uefe.

KOMENTARI

The post Najmoćniji evropski klubovi dogovorili osnivanje Superlige, UEFA zaprijetila žestokim sankcijama appeared first on Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement