Connect with us

Jajce Online

Najviše je osoba sa visokim pritiskom, zdravi se žale na glavobol…

Avatar

Published

on


Nestabilno vrijeme, praćeno izrazito visokim temperaturama za ovo doba godine, uzrok je povećanog broja osoba koje ovih dana traže ljekarsku pomoć u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Kazala nam je to dežurni ljekar dr. Zakira Pašić, specijalista urgentne medicine u Hitnoj pomoći, dodajući kako česta promjena temperature i atmosferskog pritiska donosi probleme najviše starim i hroničnim bolesnicima, ali i zdravoj populaciji.

– Zdrave osobe najčešće nam dolaze sa glavoboljom, nesanicom i razdražljivošću. Kada je riječ o hroničarima, najviše je onih sa visokim pritiskom, astmatičara i ostalih plućnih bolesnika, te onih koji se žale na bolove u zglobovima. Dolaze nam i osobe sa simptomima stomačne viroze (povraćanje, proliv, povišena temperatura) i respiratornim problemima, a među njima najviše je djece – kaže Pašić.

Kako bi se što lakše izborili sa zdravstvenim problemima koje donosi ovakvo vrijeme, Pašić hroničnim bolesnicima preporučuje da redovno uzimaju propisanu terapiju, povedu računa o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

– Hronični bolesnici nikako ne bi trebali preskakati i na svoju ruku smanjivati dozu terapije, što neki rade, a kada je riječ o prehrani, prednost treba dati svježem voću i povrću, kojeg u ovo vrijeme ima u izobilju, piletini, puretini i ribi. Izbjegavati masnu i začinjenu hranu koja je teško probavljiva i koja samo može dodatno komplicirati stanje. Važna je i tjelesna aktivnost, a to znači barem pola sata dnevno lagane šetnje, vježbe ili vožnje bicikla. Apeliram na sugrađane da povedu računa o ličnoj, te higijeni hrane i prostora u kojima borave – savjetuje Pašić.

 

 

(Faktor.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement