Connect with us

BiH

Naplatili 1,1 milion KM, održali četiri sjednice

Avatar

Published

on

Naplatili 1,1 milion KM, održali četiri sjednice

Federalni delegati inkasirali su više od 1,1 milion KM za devet mjeseci ove godine, odnosno za period kada su u klupe sjeli četiri puta, od toga jednom da bi se konstituirao Dom naroda Parlamnta FBiH.

Posjeta porodici

Zahvaljujući tome što na internet-stranici Doma naroda postoji link s prijenosa sjednica, može se zaključiti da su delegati na te četiri sjednice ”potrošili” oko 20 sati. Iz budžeta Federacije BiH su za to vrijeme neki naplatili i 30.000 maraka. U prijevodu, to su 73 minimalne plaće koje u ovom trenutku čak nisu ni zagarantirane ili 80 minimalnih penzija koje prima većina penzionera i koji su svoje penzije zaslužili radeći barem osam sati dnevno.

Primanja delegata za devet mjeseci ove godine objavljena su na internet-stranici Doma naroda. U ta primanja ulaze plaća, topli obrok, paušal, naknade za odvojeni život, smještaj, zakup i naknada za četiri vikenda za posjetu porodici.

Isplaćen je i regres od 456 KM po delegatu. No, za dnevnice i prijevoz nije potrošeno ništa, ali su za korištenje auta date oko 4.000 KM.

Iz objavljenog doku jamenta je vidljivo da najveća primanja, koja prelaze 30.000 KM, imaju delegat Tomislav Mandić te Ljubinka Atanasijević. Iz federalnog budžeta najmanje su inkasirali Senad Alić (oko 8.100 KM) i Žarko Vujević (oko 16.300 KM).

Sva ova prava delegati imaju po Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Sve po zakonu

U parlamentarnu proceduru je delegatkinja Segmedina Srna-Bajramović uputila izmjenu ovog zakona kojom bi se profesionalnim parlamentarcima ukinuo barem paušal, koji iznosi 660 KM. No, za sada ništa od toga.

Primanja u brojevima

  • 840.081 KM za plaće
  • 51.198 KM topli obrok
  • 76.779 KM odvojeni život
  • 18.998 KM smještaj
  • 33.976 KM četiri vikenda
  • 74.442 KM paušal

Savjetnici predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Doma naroda, njih šest, za prvih devet mjeseci ove godine dobili su oko 105.000 KM, dok je za „bijeli hljeb“ isplaćeno blizu 250.000 KM.

 

 

(avaz)

Objava Naplatili 1,1 milion KM, održali četiri sjednice pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement