Connect with us

BiH

Nargilu puše i osnovci, barovi niču oko škola

Avatar

Published

on

Zbog pušenja u BiH svake godine život izgubi više od 9.000 ljudi, a u ekspanziji je i otvaranje nargila-barova koje u sve većoj mjeri posjećuju i djeca.
Na ovo upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje FBiH, uz napomenu da se ovi barovi otvaraju i u blizini škola, što predstavlja veliki  javnozdravstveni problem.
– Problem je kako konzumiranje nargile, tako i pomjeranje donje granice dobi konzumenata, koja se spustila na gotovo 11 godina. Zabrinjavajuće je da sve mlađe populacije posežu za konzumiranjem nargile, koja takođe ima izuzetno štetne posljedice. Naime, konzumacija jedne nargile po količini sastojaka, od ugljen-monoksida do katranskih spojeva, ravna je gotovo 20 popušenih cigareta – upozoravaju iz ovog zavoda.
Dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla, te 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta veću koncentraciju ugljen-monoksida nego jedna cigareta.
Bez obzira da li se koristi duvan ili neka druga mješavina, pušenje nargila uključuje sagorijevanje uglja i udisanje dima, što svakako ima štetne posljedice po zdravlje konzumenta. Naime, tokom pušenja nargila oslobađa se dim koji sadrži ugljen-dioksid, kancerogena i toksična jedinjenja. Kao i kod cigareta, svi ovi elementi uzročnici su malignih, bolesti srca, krvnih sudova i pluća, smanjene plodnosti…
Pored toga, nerijetko više osoba koristi isti nastavak za usta, što nosi rizik od zaraznih bolesti, upozoravaju ljekari.
 
 
 
(srpska info)
Objava Nargilu puše i osnovci, barovi niču oko škola pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement