Connect with us

BiH

Naša stranka traži sankcionisanje Adisa Arapovića zbog vrijeđanja žrta…

Avatar

Published

on

Naša stranka traži sankcionisanje Adisa Arapovića zbog vrijeđanja žrta...

BiH

Upućena prijava

Povod je njegov javni istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Klub zastupnika i zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH danas je uputio prijavu Etičkoj komisiji tog Doma protiv Adisa Arapovića, SBB-ovog zastupnika.

Povod je njegov javni istup u kojem je žrtve silovanja opisao kao nečasne. U obrazloženju svoje prijave navode:

„Član 9. Etičkog kodeksa jasno navodi da će poslanici u svojim javnim istupima voditi računa da ničim ne ugroze kako vlastiti dignitet, tako i dignitet Predstavničkog doma rukovodeći se normama i standardima civilizovanog ponašanja, te pažljivo birati vokabular koji u tim prilikama koriste. Smatramo da je zastupnik Arapović ovaj kodeks grubo prekršio i tražimo sankcije. Izjava zastupnika Arapovića predstavlja nastavak ponižavanja žrtava i neprihvatljiva je za bilo koga, a posebno bi trebala biti neprihvatljiva za one koji trebaju raditi u interesu građana i građanki. Podsjećamo, Haški tribunal je po prvi put u historiji upravo na osnovu bh. ratnog iskustva, silovanje u ratu okarakterisao kao zločin protiv čovječnosti. Pozivamo zastupnika Arapovića da se javno izvini svim žrtvama rata zato što ova i slične izjave predstavljaju nastavak degradiranja i verbalnog zlostavljanja žena žrtava rata, ali i svih žena Bosne i Hercegovine. Zastupnik Arapović je svojom izjavom za ratni zločin počinjen nad njima proglasio krivima upravo žrtve. Pozivamo također da se kao Parlament od ovoga ogradimo. U suprotnom, saučesnici smo. Najmanje što zakonodavno tijelo može uraditi je javni ukor, koji je propisan članom 18. Poslovnika Etičke komisije. Pozivamo Savez za bolju budućnost da se ogradi od ovakvog stava i sankcioniše ovaj govor mržnje. U odgovornoj stranci ovakva izjava bi rezultirala krajem političke karijere, jer u svojoj osnovici degradira one koje trebamo zastupati.“

Fokus.ba

Objava Naša stranka traži sankcionisanje Adisa Arapovića zbog vrijeđanja žrtava silovanja pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement