Connect with us

Jajce Online

Naučnici imaju dokaz: Meso je opasnije nego što ste mislili

Jajce Online

Published

on


Naučnici imaju dokaz: Meso je opasnije nego što ste misliliČestim konzumiranjem mesa povećava se šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 za 23 posto, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Studija je pokazala da su ispitanici grupe koja je konzumirala najveće količine crvenog mesa imali 23 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na ispitanike koji nisu jeli mnogo mesa.

Rezultati su takođe pokazali da često konzumiranje živinskog mesa povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 15 posto.

Glavni krivac za to je prostetička grupa hem bogata željezom, kao i druge hemikalije koje mogu da dovedu do povećanja osjetljivosti organizma na stanje inzulinske otpornosti.


S druge strane, konzumiranje ribe i morskih plodova ne utiče na povećanje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, prenosi Daily Mail.

U istraživanju Medicinskog fakulteta “Duke–NUS” iz Singapura, koje je trajalo od 1993. do 2010. godine i pratilo navike u ishrani ispitanika, učestvovalo je 63.257 osoba starosti između 45 i 74 godine, prenosi B92.


Comments

commentsFeed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement