Connect with us

BiH

Nazire li se krah zdravstvenog sistema SBK?

Avatar

Published

on

Ljekarska / liječnička komora SBK uputila je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.:
Ljekarska / liječnička komora je strukovno udruženje doktora medicine koja nema ulogu pregovarača sa Vladom SBK/KSB u vezi kolektivnog ugovora i regulisanja radno pravnog statusa doktora medicine u SBK/KSB, već taj posao u njihovo ime vrši Sindikat doktora medicine i doktora stomatologije. Kao što znate, Ljekarska/liječnička komora je nadležna za licenciranje doktora medicine. Članovi naše Komore obavljaju najodgovorniji posao u društvu, te su najškolovaniji i najeduciraniji dio naše društvene zajednice, i očekuju naspram toga da budu vrednovani od iste. Napominjemo da, školovanje jednog doktora medicine poslIje završene srednje škole traje 12 semestara ili 6 godina, specijalista u prosjeku još 5 godina, a subspecijalista još dodatnih 2 godine. Edukacija tu ne prestaje, već se nastavlja i provodi cjeloživotno u čemu učestvuje i Komora kao nosilac aktivnosti. Analizom dobne strukture naših članova uvidjeli smo da najveći procenat doktora medicine je u dobnoj skupini od 55 do 65 i stariji od 65 godina, dok u modernim zapadnim društvima najveći procenat u dobnim strukturama 35 do 45 i 45 do 55 godina.
Postavlja se pitanje zašto je to tako?
Odgovor je jednostavan, sve je manji priliv doktora medicine po završenom fakultetu kao i mladih specijalista, jer isti ili ostaju u većim centrima naše države ili, što je u zadnje vrjeme učestalo odlaze van granica BiH gdje imaju mnogo bolje uslove rada, brže i lakše napredovanje, sigurnost na poslu, bez mobinga od strane nadređenih i normalno daleko boljeg materijalnog statusa. Upozoravamo nadležno Ministarstvo, Vadu i ZZO SBK/KSB, direktore/ravnatelje javnih zdravstvenih ustanova, ako se nastavi ovakav negativni trend u vezi starosne strukture Komore predstoji nam krah zdravstvenog sistema u narednom periodu. Već sada imamo ogromne liste čekanja za određene dijagnostičke i terapijske procedure, ljekari porodične medicine primaju i do 100 pacijenata dnevno, a pojedine specijalističke ambulante od 40 do 50 pacijenata dnevno, te Vas pitamo, po kojim normativima oni rade, koja je kvaliteta usluge koju mogu pružiti pacijentima. Sve to govori u prilog da i sad trenutno imamo manjak doktora medicine (porodičnih, specijalista, subspecijalista).
Rješenje je svakako privući mlade doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste, jer samo oni mogu donijeti novo znanje, nove dijagnostičke i terapijske procedure, a da bi do toga došlo trebate popraviti uslove rada, normative, omogučiti pristupačniju i brzu edukaciju, popraviti materijalni status doktora medicine koji su nosioci zdravstvenog sistema i bez koji isti ne moze postojati. U interesu naših članova, našeg društva u cjelini, pacijenata, a nemojte zaboraviti da smo i Vi i mi jednog dana pacijenti.
Ljekarska/liječnička komora SBK/KSB daje bezrezervnu i apsolutnu podršku STRUKOVNOM SINDIKATU DOKTORA MEDICINE I DOKTORA STOMATOLOGIJE.
Predsjednik Ljekarske/liječničke komore SBK/KSB Dr. Rusmin Jusufspahić.
 
 
 
(tnt)
Objava Nazire li se krah zdravstvenog sistema SBK? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement