Connect with us

Jajce Online

Nedostatak ovog vitamina može da izazove brojne probleme

Avatar

Published

on


vi upozoravaju da se ne treba izlagati suncu i govori se o mnogobrojnim lošim uticajima koje može imati po ljudski organizam ukoliko se ne preduzmu sve mere zaštite poput krema, izbegavanja sunčanja u većem dijelu dana, odustajanje od svih pomagala pri dobijanju boje.

To je sve tačno, ali vitamin D koji najviše dobijamo izlažući se sunčevim zracima je veoma važan i ako ga nema dovoljno u tijelu, to može uticati veoma nepovoljno na zdravlje.

Vitamin D je skup sedam vitamina koji se razgrađuje u koži pod uticajem sunca tj. ultraljubičastim zracima, ali i hrane poput ribljeg ulja, mesa, mliječnih proizvoda, pečuraka. Istraživanje Škole javnog zdravlja Harvard dalo je rezultate da čak milijardu ljudi u svetu pati od nedostatka vitamina D, piše Zadovoljna.hr

Potrebno je veoma mala količina vitamina D koja se preporučuje, ali zbog današnjeg načina života mnogi ni ne izlaze iz kancelarija, stanova i uopšte zatvorenih prostorija, a pritom ne unose hranu bogatu ovim vitaminom, pa tako nesvjesno pripadaju osmini stanovništva koja pati od nedostatka vitamina D.

Održavanje koncentracije kalcijuma, jačanje kostiju, održavanje zuba zdravim, zavisi od prisustva vitamina D u organizmu, a ako on nedostaje, postoje simptomi koji to pokazuju.

Česti prelomi kostiju mogu značiti da vam ovaj vitamin nedostaje. Tijelo nakon nekog vremena svakako prestaje nadograđivati i jačati kosti, ali ako se ne unosi preporučena količina vitamina D u organizam, simptomi osteoporoze se vrlo brzo mogu pojaviti i pogoršati.

Konstantan bol u kostima i zglobovima može značiti neki veći problem, poput artritisa, ali za tup bol može biti kriv i nedostatak vitamina D, u svakom slučaju trebalo bi provjeriti.

Pretjerano znojenje može biti pokazatelj mnogih stvari, ali ako se nalazite u rashlađenoj prostoriji, a u potpunosti mirujete, a lice vam se presijava od znoja, postoji sumnja da je nedostatak vitamina D uzročnik toga.

Vitamin D, kao i drugi vitamini, moraju biti prisutni u organizmu i biti u ravnoteži, u suprotnom, osjeća se stalan umor, slabost i nenaspavanost, čak i nakon dovoljno sati sna.

Klinička depresija direktno je povezana i s nedostatkom vitamina D. Naučnici vjeruju da utiče na lučenje serotonina, koji određuje raspoloženje.

Iako je ovo veoma dobar razlog da odete na sunčanje, ne zaboravite sva upozorenja vezana za to. Niste ništa postigli ako unesete vitamin D, a s druge strane spržite nekoliko slojeva kože da biste imali tamniji ten.

 

 

(B92)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement