Connect with us

BiH

Nefunkcionalna država, uništava privredu BiH

Avatar

Published

on

Svi izvještaji evropskih, ali i svjetskih organizacija ukazuju na to da je poslovno okruženje u Bosni i Hercegovini najlošije u Jugoistočnoj Evropi.

Razloga je mnogo – od loše političke klime, preko velikih nameta na privredu, odlaska mladih i stručnih ljudi, do nepotrebno komplikovane administracije.

Posljednji u nizu je Izvještaj američkog State Departmenta, u kojem se navodi da je ova država otvorena za strane investicije, ali da ekonomske reforme tapkaju u mjestu.

U Izvještaju se navodi da se investitori u BiH suočavaju sa korupcijom, komplikovanim pravnim i regulatornim okvirima i vladinim strukturama, netransparentnim poslovnim procedurama, nedovoljnom zaštitom prava na imovinu, te slabim pravosudnim sistemom.

“Pravni okvir BiH ne diskriminira strane investitore. Međutim, s obzirom na visok stepen korupcije, strani investitori mogu biti u značajnoj nepogodnosti u odnosu na postojeće lokalne kompanije, posebno one sa formalnom ili neformalnom podrškom sa različitih nivoa vlasti u BiH”, piše u izvještaju.

Za sve to je zaslužna loša politička klima u državi – smatra ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

“Problem BIH je to odsustvo funkcionisanja države i takav politički ambijent nije povoljan za investicije, za privlačenje stranih investicija, jer stvara jednu političku nesigurnost”, smatra Milojević.

“U ovoj državi”, ocjenjuje Milojević, “ne postoji sistem ekonomskog vrednovanja”.

On smatra da fiksni devizni kurs predstavlja uništavanje mjere vrijednosti.

“A kada nema vlada mjeru vrijednosti, onda vlada može da pravi najveće štete i da skreće u najgore nacionalizme i da to nema svoju ekonomsku cijenu. Nacionalizam nema svoju ekonomsku cijenu i on može da bude veoma skup i jeste skup, ali on napreduje upravo zbog toga što nema ekonomskog vrednovanja. Na primjer, neprihvatljivo je da smo mi, kada smo ušli u valutni odbor, bili mnogo manje zaduženi nego što smo sada, a devizni kurs je ostao nepromijenjen. Mi nemamo uopšte podatak da li su naše vlade racionalne, da li donose racionalne odluke ili neracionalne. One mogu da se bave separatizmima, da se beskonačno zadužuju, da uništavaju privredu i da to nema svoj nikakav odraz na ekonomiju, na vrijednost konvertibilne marke”, objašnjava Milojević.

 

 

(RSE)

Objava Nefunkcionalna država, uništava privredu BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement