8.4 C
Jajce
Nedjelja, 4 prosinca, 2022
BiH

Neimenovanje Policijskog odbora dovelo u pitanje funkcionisanje policije u ZDK

Nastojanja i pritisci dijela političara u Zeničko-dobojskom kantonu da pod svoju kontrolu stave kompletnu policiju ne prestaju ni nakon trećeg upozorenja OHR-a i Ambasade SAD-a. Naprotiv, sve su vidljivije opstrukcije u radu policije, koje vrše pojedine političke stranke iz vladajuće koalicije. Neimenovanje policijskog odbora dovelo je u pitanje normalno funkcionisanje policije u Zeničko-dobojskom kantonu.

[embedded content]

Konkurs za policajce i mlađe inspektore Uprave policije MUP-a ZDK prouzrokovao je nezadovoljstvo pojedinih političkih partija koje su dio vladajuće koalicije u ovom kantonu. Najglasniji u problematiziranju konkursa, koji je proveden apsolutno transparentno su u HDZ-u u kojem smatraju da nije sve bilo kako se predstavlja. Iz Uprave policije odlučno odbacuju, kako navode, apsolutno neutemeljene optužbe.

IVO TADIĆ, predsjednik KO HDZ-a BiH ZDK

„Primljeno je 110 policajaca i među tih 110 policajaca primljeno je samo 3 iz reda hrvatskog naroda. Nemojte mi kazat da smo mi kao narod nesposobni ili ne daj Bože glupi i da nismo mogli položiti testove. Ja ću navest primjer jedne djevojke iz Žepča koja je završila kriminalistiku, koja od pete godine trenira borilačke vještine, ima crni pojas i nije prošla na fizičkim provjerama. Ovo su ozbiljne stvari“.

Neimenovanje Policijskog odbora MUP-a ZDK jasan je odgovor i pritisak politike na rad policije u ZDK. Od februara mjeseca praktično je obustavljen rad ovog značajnog tijela pri MUP-u ZDK koje radi na rješavanju predmeta od suštinske važnosti za organizaciju rada Uprave policije. U Vladi ZDK za sada bez komentara o ovom slučaju koji je zainteresirao i Transparency international BiH.

SEMIR ŠUT, policijski komesar ZDK

„Mi smo organ koji ima najviše disciplinskih postupaka upravo zbog potrebe da naši policijski službenici rade zakonito, da poštuju prava naših građana. Imamo odluke disciplinskie komisije koje stoje po žalbama neriješene, dovode se u pitanje u budućim upravnim sporovima. Nema objektivnog razloga da se ne imenuje policijski odbor“.

IVANA KORAJLIĆ, izvršni direktor TI BiH

„TI se obraćao Vladi ZDK tražeći i zahtijevajući informaciju o tome kada se očekuje formiranje, međutim nismo do sada dobili nikakvu informaciju i još uvijek čekamo odgovor iako je istekao rok po zakonu o slobodi pristupa informacijama u kojem su nam trebali dostaviti tu informaciju“.

Zanimljivo je istaknuti da oni koji kritikuju konkurs ne dopuštaju da kantonalna vlada formira odbor koji te navode može provjeriti. Za to vrijeme Upravi policije nedostaje 210 policajaca. Neimenovanje Policijskog odbora MUP-a ZDK predmet je interesovanja Federalne uprave policije čiji inspektori, po nalogu Kantonalnog tužilaštva, utvrđuju da li ima elemenata krivičnog djela u procesu blokiranja izbora Policijskog odbora MUP-a u Vladi ZDK.

BHRT

The post Neimenovanje Policijskog odbora dovelo u pitanje funkcionisanje policije u ZDK appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Opozicioni poslanici PSBiH pozvali na usvajanje zakona o sukobu interesa

Jajce Online

Povećati prisustvo švajcarskih kompanija u BiH

Jajce Online

Saobraćajna nesreća u Potocima kod Mostara, povrijeđene dvije osobe

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!