-3 C
Jajce
Petak, 27 siječnja, 2023
Jajce

Neizvjesna sudbina oko 160 radnika Metalleghe Silicon u Jajcu

Prije nekoliko mjeseci pojavile su se neslužbene informacije da bi pogoni tvornice tvrtke Metalleghe Silicon u Jajcu uskoro prestaju s proizvodnjom, a većina radnika poslana na Zavod za zapošljavanje. Međutim, ovih dana crne slutnje za oko 160 radnika te tvornice i službeno su potvrđene. Neki će od njih vjerojatno dobiti priliku nastaviti raditi u pogonima ove tvrtke u Mrkonjić Gradu. No, kakva sudbina čeka sve ostale?

Odluka o obustavi proizvodnje u Jajcu donesena je nakon sastanka između Vijeća zaposlenika s predstavnicima poslodavaca. U Vijeću zaposlenika su bili Suad Agić, Nisvet Dedić, Latif Đulić, Marko Glavaš, Nenan Veltruski i Sanjin Žuna. Predstavnik poslodavaca bila je direktorica poslovne jedinice u Jajcu Janja Rudić, a sastanku je nazočila i pravnica Milka Novak.

Jedina točka dnevnog reda sastanka bila je aktuelna situacija – rad pogona i organizacija u idućem vremenu.

-Zbog kompliciranih odnosa na tržištu gotovog proizvoda, uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka od poslodavca, da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. siječnja 2023. godine. Imajući u vidu gore navedeno i kao posljedice istog, smanjenje potrebe za radnom snagom u obimu koji trenutno postoji, ugovori o radu na određeno vrijeme neće se otkazivati, ali se zbog objektivnih razloga neće moći produžavati, te će s istekom svakog pojedinačno, radnicima, čiji je status ugovora o radu – rad na određeno vrijeme, prestati radni odnos nakon isteka ugovora. Svi ovi radnici, s obzirom na dužinu rada u poduzeću i uz činjenicu da društvo redovno plaća naknadu za slučaj nezaposlenosti srazmjerno moći, ostvarivat će određena prava na naknadu preko Zavoda. Plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima je u fazi izrade i svi radnici će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u vremenu od potpunog zastoja do daljnjeg – stoji u zaključku nakon sastanka koji je potpisao predstavnik zaposlenika Suad Agić.

Komentar na novonastalu situaciju u poslovnoj jedinci u Jajcu za Faktor je dala direktorica Janja Rudić.

-Visoke cijene električne energije u BiH i okruženju su dovele našu tvrtku u situaciju nekonkurentnosti na europskom tržištu. Uvažavajući činjenicu da su cijene energije drastično rasle i u Europskoj uniji u posljednjih 12 mjeseci, prednost elektrointenzivnih industrija, naših konkurenata, u Europi je to što imaju ogromne podrške i subvencije lokalnih vlasti u formiranju cijena energije, s ciljem održavanja proizvodne aktivnosti i zaposlenosti na stabilnoj razini. Mi, nažalost, nismo naišli na razumijevanje vlasti po tom pitanju, te je Uprava bila primorana donijeti tešku odluku o potpunoj obustavi proizvodnje – kaže Rudić.

Ona dodaje da Metalleghe grupacija posluje skoro 20 godina u Bosni i Hercegovini i kroz zadnja dva desetljeća su se pokazali kao društveno odgovorno poduzeće.

Zadatak tvrtke u idućem vremenu je rješavanje problema opskrbe električnom energijom radi ponovnog pokretanja proizvodnje i vraćanja uposlenika u pun radni angažman – rekla je Rudić.

 

Klikjajce/Agencije

Povezane vijesti

Predstavnici džemata Stjepan Polje II posjetili MIZ Jajce

Jajce Online

U Jajcu jučer i danas: Turnir kraljevskih gradova

Glavni Urednik

Anadolu Agency piše o našem gradu: Jajce plijeni pažnju prirodnim ljepotama i kulturno-povijesnim naslijeđem

Glavni Urednik
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!