Connect with us

Jajce Online

Nekoliko načina kako da izbjegnete ozbiljne alergijske reakcije o…

Avatar

Published

on


Kako biljke počinju da cvjetaju i kako temperatura počinje da raste tokom proljeća, oni koji pate od peludne groznice mogu se boriti s teškim simptomima vezanim za ovo stanje kada provode vrijeme na otvorenom. Donosimo nekoliko savjeta kako da lakše prebrodite ovosezonsku izloženost alergenima.

Za nesretne pojedince koji pate od napada kihanja, curenja nosa i svrbeža očiju svake godine, to može biti nevjerovatno frustrirajuće, prenosi Independent.

Međutim, postoje mjere predostrožnosti koje možete poduzeti kako biste zaustavili simptome ili ih barem smanjili.

Polen

Koncentracija polena u zraku varira iz dana u dan u zavisnosti od vremena. Prema Allergy UK, koncentracija polena u zraku je veća u danima koji su topliji i sušniji, a manja tokom hladnijih i vlažnijih dana, jer kiša obično “ispire” polen iz zraka. Dakle, ukoliko je dan topao i suh, pokušajte ograničiti vrijeme provedeno na otvorenom.

Međutim, ako ste primorani krenuti vani, polen se može vezati za vašu kosu i odjeću. Da biste izbjegli simptome peludne groznice koji vam mogu zadati ozbiljne probleme, obavezno se tuširajte i operite kosu nakon dolaska kući. Također bi trebalo da promijenite odjeću što je prije moguće.

Izbjegavajte travnate površine

Svako ko pati od peludne groznice zna da travnate površine mogu izazvati simptome. Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći travnata područja, ako znate da ste posebno osjetljivi na travu, dobro je pokušati izbjeći velike travnate prostore i izbjeći aktivnosti kao što je kampiranje.

Filteri za polen u automobilima

Pored toga što ste svjesni koncentracije polena na otvorenom, morate uzeti u obzir i zrak u zatvorenom prostoru. Ukoliko putujete automobilom, budite sigurni da su vam prozori na automobilu zatvoreni za vrijeme putovanja. Naravno, ovo tokom toplih dana može biti nezgodno, ali ako uključite klima uređaj u svom automobilu, možda ćete opet biti izloženi polenu izvana. Stoga ulaganje u filtere za polen na ventilacionim otvorima u vašem automobilu može donijeti mnogo dobrog.

Antihistaminici

Zadržavanje zaliha lijekova za pojavu alergijskih reakcija očigledno je od vitalnog značaja. Postoje različite vrste lijekova koji vam mogu pomoći u zavisnosti od toga što vam je preporučio vaš ljekar.

Antihistaminski nazalni sprejevi, antihistaminske tablete, steroidni nazalni sprejevi i kapi za oči su dostupni za kupovinu u lokalnim apotekama kako bi se zaustavili simptomi peludne groznice.

 

 

(klix)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement