Connect with us

BiH

Nema poskupljenja drva za ogrjev ove zime, sve manje korisnika ovog en…

Avatar

Published

on

Nema poskupljenja drva za ogrjev ove zime, sve manje korisnika ovog en...

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od januara do jula 2019. godine, ukupna proizvodnja šumskih sortimenata manja je za 5,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Najviše je opala proizvodnja četinara, za 13,6 posto, dok je proizvodnja sortimenata od lišćara veća za 5,1 posto.

S druge strane, u prvih šest mjeseci ove godine u padu je prodaja šumskih sortimenata za 4,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Edin Omeragić iz preduzeća “Drvosječa” govori nam kako zbog pada proizvodnje nemaju problema u odnosu nabavke i prodaje ogrjevnog drveta, ali kako je sve manje korisnika ovog energenta.

“Ne nedostaje nam drvnih sortimenata. Ono što je naručeno, trebalo bi biti bez problema isporučeno. Dosta ljudi s drva i uglja prelaze na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrjevnim drvetom i ugljem. Jednostavno opada potražnja za drvetom, a pogotovo za ugljem”, kazao nem je Omergić.

Trenutna cijena kubnog metra drva iznosi otprilike 104 KM u Sarajevu. Omeragić kaže kako je ovo stabilna cijena.

“Ne očekujemo drastične promjene cijene. Poskupljenja ne bi trebalo biti”, dodaju iz “Drvosječe”.

Ipak, cijena od 104 KM po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane koji se zbog toga nerijetko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih trgovaca. Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 75 i 95 KM.

Iz Agencije za statistiku BiH sredinom ovog mjeseca stigli su podaci kako je ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u BiH u drugom kvartalu ove godine manja za 16,5 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Podsjećamo, nestašica dobara i povećanog izvoza drvnih sortimenata prošle godine donijela je visoke cijene ogrjevnog drveta. Međutim, čini se kako će ove godine građani biti rasterećeni novih poskupljenja.

Kada je riječ o drugim energentima, sarajevske Toplane najavile su mogućnost povećanja cijena centralnog grijanja, a korisnici će biti blagovremeno informisani o eventualnim promjenama cijena. Plin u Federaciji BiH također je od 1. maja poskupio za 29,29 posto.

(Klix)

Objava Nema poskupljenja drva za ogrjev ove zime, sve manje korisnika ovog energenta pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement