Connect with us

Jajce Online

Nemanja Vasić zagovornik seoskog turizma na izvoru Plive

Avatar

Published

on

Poslije ugostiteljskog iskustva stečenog u beogradskim i šabačkim restoranima, te na njemačkim brodovima, Nemanja Vasić iz sela Pljeva kod Šipova vratio se u rodni kraj i posvetio seoskom turizmu.

U blizini izvora Plive on je, zajedno sa roditeljima Slobodanom i Slobodankom te bratom Dušanom uredio porodično domaćinstvo nudeći tradicionalnu hranu ovog kraja.

Domaćinstvu je, veli, u inat protivljenju ukućana, dao naziv „Na kraju svijeta“.

– Meni je u Beogradu jedan kolega rekao da u Novom Sadu postoji restoran „Na kraju svijeta“ i da dobro radi. To je meni dalo ideju. Rekao sam, odlično je to, ali moje selo i porodično imanje u Krajini, gdje bih mogao pokrenuti seoski turizam, zaista je na kraju svijeta. Ono što sam prošle godine naumio, ove sam ostvario – ispričao nam je Nemanja, ambiciozni i vrijedni mladić koji se vratio u rodno mjesto, angažovao roditelje, rodbinu i komšije na zajedničkom poslovnom zadatku.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Tako je postao poslodavac roditeljima koji, uz veliku podršku i ohrabrenje, slijede njegovu ideju. Od novca zarađenog na brodu njemačke kompanije, gdje je radio pola godine, Nemanja je opremio sprat kuće, preuredivši ovaj prostor za smještaj 15-ak turista.

– Mama i tata znaju pripremiti pite, napraviti sir, kajmak, jagnjeće i svinjsko meso, sokove od šipovačkog bilja i voća, napraviti domaći hljeb od brašna samljevenog u obližnjoj stričevoj vodenici i koješta drugo – opisuje Nemanja svoj poslovni ambijent koji je kreirala priroda i neštedimice ga podarila ljudima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nemanja Vasić

– Ukućani uvažavaju moje ugostiteljsko iskustvo, sklonosti za turizam. Odlično funkcionišemo, a grupe se javljaju iz cijelog svijeta. Bilo bi ih više da se ovdje može lakše doći. Problem je samo u lošem putu, jer do nas, do domaćinstva koje je najbliže izvoru Plive, može se automobilom, pod uslovom da je službeni, ili pješke – požalio nam se Nemanja odlučan da ovdje ostane, da tu gradi svoju budućnost, a sve što je loše da mijenja.

– Izvor Plive, koja okružuje našu kuću, dvjesta metara dalje odavde je zapušten. Samo kozja staza vodi do mjesta gdje rijeka izbija iz kamena i stvara zemaljski raj. Tu je davno trebalo urediti staze, puteve, izgraditi turističke objekte. Od toga bismo u cijelom šipovačkom kraju svi mogli lijepo i bogato živjeti – smatra naš sagovornik koji planira, kada za to dođe vrijeme i dovoljno zaradi od sadašnje djelatnosti, izgraditi vlastitu mini centralu, unaprijediti poslove, angažovati komšije i snažnije širiti priču o Plivi, čudesnoj, bistroj rijeci bogatoj ribom, koja iz Pljeve zadivljuje kaskadama, zelenom bojom i nesvakidašnjom čarolijom, svuda gdje protiče sve do nadaleko poznatih Plivskih jezera i vodopada u Jajcu, gde se ulijeva u Vrbas.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Nemanja Vasić se nije, poslije završetka gimnazije, opredijelio za nastavak školovanja nego za posao. Otišao je prvo u Šabac, gdje je bio konobar, a potom i Beograd, gdje mu je isti posao pronašao brat Dušan. Sreću je okušao i na brodu, te na još nekim poslovima, ali je poslije ove avanture odlučio da se zauvijek vrati.

– Meni je ovdje najljepše; volim svoje mjesto i tu želi da živim. Teško mi je kada vidim ljepotu koju nam je priroda podarila, a mi se prema tome odnosimo maćehinski, ne čuvamo je, ne koristimo. Poslije, kada dođu stranci i to preuzmu, razviju biznis, otvore nam oči, onda se žalimo. Pa, ko nam je kriv kada sve imamo, a ništa nećemo niti znamo iskoristiti – iznosi Nemanja svoju teoriju o turističkim potencijalima i perspektivama Šipova, Janja, Jezera, Glamoča i okoline.

Cura i pita

Nemanja  otkriva da nema djevojku, da je ovdje teško naći ljubav svog života, ali ne odustaje od namjere da pronađe istomišljenicu koja će ga razumjeti i s njim udružiti svoje znanje, rad i ljubav prema prirodi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Ovdje cure rijetko dolaze ali ću zato potražiti kakvu čobančicu na pašnjacima ispod ovih planina. Važno je da me razumije i da umije napraviti pitu, sve ostalo je moja briga – iznio je Nemanja svoje emocije i ljubavne probleme nastale povratkom u rodni kraj.

Raduljica i Miličić

Zanesenjak u turizam i nostalgičar zavidne visine, gotovo dvometraš predodređen za košarku, Nemanja Vasić smatra da zdrava hrana, pitka voda Plive i Janja pozitivno utiču na rast.

– Dokaz tome su košarkaši iz našeg mjesta Darko Miličić i Miroslav Raduljica, kao i mnogi drugi poznati sportisti iz Šipova i okoline. Ja ne igram košarku jer imam prečih poslova, a da sam se za to opredijelio sigurno bih uspio – optimista je Nemanja.

 

 

(srpska info)

Objava Nemanja Vasić zagovornik seoskog turizma na izvoru Plive pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement