Connect with us

BiH

“Neophodno u najkraćem roku formirati Savjet ministara BiH i Vlada FBi…

Avatar

Published

on

“Neophodno u najkraćem roku formirati Savjet ministara BiH i Vlada FBi...

BiH

Susret Crnadak – Lajčak

Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak drugog dana službene posjete Slovačkoj Republici razgovarao je jutros u Bratislavi sa slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, koji trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg OSCE-a, javlja Fena.

Crnadak i Lajčak razgovarali su o stanju u BiH i regionu, kao i procesu formiranja nove Evropske komisije.

Razgovarajući o situaciji u BiH, ministri su se saglasili da je neophodno da u najkraćem roku budu formirani Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, kako bi BiH bila u potpunosti spremna za provođenje preporuka Evropske komisije i nastavak evropskog puta.

Kako je navedeno u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Crnadak je istakao da nakon jučerašnjeg “definitivnog kraja sporazuma SNSD, HDZ i SDA nije jasno da li će ove tri političke partije, koje već deset mjeseci bezuspješno pregovaraju, nastaviti i dalje da vode ovaj proces”. On je rekao da se u ovom trenutku ne vidi izlaz iz ove situacije, kao ni neko drugo rješenje.

Ministar vanjskih poslova BiH pozvao je Lajčaka da evropske strukture koje su u posljednje vrijeme aktivno podržavale pregovore o formiranju vlasti pomognu BiH kako bi bio deblokiran rad Parlamentarne skupštine BiH. Ministar je naglasio da za blokadu nema nikakvog razloga i ukazao na činjenicu da je zbog nefunkcionisanja parlamenta blokiran i veliki broj finansijskih aranžmana koji direktno utiču na svakodnevni život građana.

Tokom razgovora bilo je riječi i o aktivnostima i prioritetima u radu OSCE-a tokom slovačkog predsjedavanja, kao i o Izvještaju Kancelarije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o održanim Opštim izborima u BiH 2018. godine.

Ministar Crnadak naglasio je potrebu što bržeg provođenja izbornih preporuka iz tog izvještaja, kojim su utvrđene brojne nepravilnosti, navodi se u saopćenju.

Fokus.ba

Objava “Neophodno u najkraćem roku formirati Savjet ministara BiH i Vlada FBiH” pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement