21.7 C
Jajce
Srijeda, 7 lipnja, 2023
BiH

Nevjerojatna stvar: BiH druga na svijetu po rastu plaća u ovoj godini

Twiter nalog Svjetska statistika objavio je listu država koje su imale najveće povećanje plaća od prosinca prošle godine.

Na drugom mjestu ove liste našla se Bosna i Hercegovina koja je zabilježila rast od 14,86 posto, dok se ispod nas nalaze Portugal, Bjelorusija, Rumunjska, Poljska… Prvo mjesto “zauzela” je susjedna Srbija.

Ekonomski analitičar i zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić kazao je za Faktor kako su ovi pokazatelji zasluga inflacije i činjenice da imamo relativno niske plaće u poređenju sa ostatkom Europe.

– S druge strane, imamo izuzetno visoku inflaciju u komparaciji sa ostatkom regije i Europe. Visoka inflacija uvjetuje brzi rast plaća, međutim problem je što je to nominalni, a ne realni rast.

Što to konkretno znači? Nominalno građani imaju više plaće, prešla se cifra od 1.000 maraka prosjeka, ali u realnom smislu oni su vjerojatno siromašniji u poređenju sa par godina unazad, odnosno raspoloživim financijama mogu manje kupiti. Možda su puniji novčanici, ali se manje može kupiti s tim novčanicama – pojašanjava Čavalić za Faktor.

Kako kaže, ne može se očekivati neki drastičniji rast plaća u BiH u narednom periodu, osim ako se ne poduzmu ekonomske reforme u smislu smanjivanja opeterećanja na rad što bi moglo povećati neto primanja naših radnika.

Povezane vijesti

Košarkašice BiH pobijedile olimpijske viceprvakinje na krilima fenomenalne Jones

Jajce Online

Kiks Monaca na otvaranju nove sezone Lige 1, Nantes osvojio vrijedan bod i prekinuo negativnu tradiciju

Jajce Online

Putin pozvao SAD i NATO da snose troškove obnove u Afganistanu

Jajce Online