Connect with us

BiH

Ni Crnadak, ni ministarstvo: Zamjenik Brkić tražio inspekcijski nadzor…

Avatar

Published

on

Ni Crnadak, ni ministarstvo: Zamjenik Brkić tražio inspekcijski nadzor...

BiH

Lična inicijativa

Inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH)

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Nakon što je danas iz MVP BiH stiglo saopćenje da je zatražen inspekcijski nadzor u vezi imenovanja ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta, večeras je iz MVP BiH upućen novi dopis medijima.

Kako je pojašnjeno, inspekcijski nadzor u slučaju imenovanja ambasadorke BiH u Republici Češkoj zatražio je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH), a ne ministar, niti Ministarstvo inostranih poslova BiH.

“Zamjenik ministra je dopis Ministarstvu pravde BiH u kojem traži inspekcijski nadzor sačinio u skladu sa svojim ingerencijama, ali se radi o njegovoj ličnoj inicijativi. Ministarstvo je u slučaju ovog imenovanja postupilo po odluci Predsjedništva BiH o imenovanju ambasadora, čija je to isključiva ustavna nadležnost. MIP BiH smatra da nijedna institucija nema nadležnost da onemogućava ili usporava Predsjedništvo BiH u izvršavanju svojih obaveza u skladu sa Ustavom BiH. Nakon svih provedenih procedura ambasadorka Martina Mlinarević Sopta dobila je agreman od Republike Češke, a po pitanju nesaglasnosti njenog stepena obrazovanja i Pravilnika o sistematizaciji u MIP BiH sačinjena je zabilješka koja je dostavljena Predsjedništvu BiH. Nesporazum u vezi sa adresom sa koje je prijava poslana nastao je u internoj komunikaciji unutar Ministarstva.

U prilogu saopštenja dostavljen je i dopis zamjenika ministra Josipa Brkića Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH.

Fokus.ba

Objava Ni Crnadak, ni ministarstvo: Zamjenik Brkić tražio inspekcijski nadzor zbog imenovanja Mlinarević pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement