15.1 C
Jajce
Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
BiH

Ni marku od boravišne takse nije ubralo 13 opština

U čak 13 opština Republike Srpske turisti lani nisu uplatili ni marku za boravišnu taksu, jer te lokalne zajednice nemaju smještajnih kapaciteta.

U Turističkoj organizaciji RS kazali su “Glasu Srpske” da je na osnovu uplata boravišne takse po objektima koji se bave uslugama pružanja smještaja u 2021. godini od ukupno 64 opštine i grada naplata zabilježena u 51 lokalnoj zajednici.

– Po tom osnovu uplaćena su 1,33 miliona KM, što je za 35 odsto više u odnosu na 2020. godinu, kada je uplaćeno svega 987.270 KM. Kao i prethodnih godina najveća uplata boravišne takse zabilježena je u najposjećenijim destinacijama Srpske i to u Trebinju, Banjaluci, Palama, Bijeljini, Tesliću, Zvorniku, Doboju, te Foči, Prijedoru i Laktašima – naveli su u Turističkoj organizaciji.

Naglasili su da u Berkovićima, Jezeru, Krupi na Uni, Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, kao i Vukosavlju i Oštroj Luci nije nije bilo uplate boravišne takse, jer te lokalne zajednice nemaju smještajnih kapaciteta.

Takođe, nijednu marku od boravišne takse nisu ubrale ni opštine Pelagićevo, Kalinovik, Ljubinje, Kneževo te Kupres i Čajniče.

U ovim lokalnim zajednicama navode da, iako imaju prirodne ljepote i građevine koje turisti posjećuju, nemaju objekte u kojima mogu da borave i prespavaju, zbog čega oni odlaze u susjedne opštine koje raspolažu sa smještajnim kapacitetima.

– Nastojaćemo da riješimo ovaj problem i na neki način podstaknemo ljude da osnivaju gazdinstva koja imaju i smještajne kapacitete. Turisti kod nas imaju šta da vide, ali nažalost nemamo objekata u kojima bi mogli da prespavaju. Staćemo u kraj i onima koji imaju smještajne kapacitete, a ne prijavljuju turiste. Po tom osnovu samo gubimo novac – navela je načelnica Jezera Snježana Ružičić.

Ista situacija je i u Krupi na Uni, gdje navode da je potrebno podržati ljude koji bi otvarali objekte za boravak turista.

– Mi ni u društvenoj ni privatnoj svojini nemamo smještajnih kapaciteta. Imamo Hašane, gdje je obnovljena i otvorena kuća Branka Ćopića i koji će u dogledno vrijeme biti turistička atrakcija. Zbog toga bi bilo poželjno da imamo i objekte u kojima bi se turisti zadržali više dana. Oni sada samo prolaze kroz našu lokalnu zajednicu i odsjedaju u susjednim opštinama koje imaju hotele i motele i tamo uplaćuju boravišnu taksu – rekao je načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić.

Najavio je da će već iduće sedmice održati sastanak u Ministarstvu trgovine i turizma RS, na kojem će na dnevni red staviti i pitanje razvoja turizma i gradnje smještajnih kapaciteta, poput bungalova.

– Na taj način ubrali bi dodatni novac koji bi mogli uložiti u dalji razvoj turizma – dodao je Kljajić.

“Hercegovačka kuća”

Problema sa turizmom nema Trebinje, a sa pričom “Hercegovačka kuća” ima dobre šanse da se nađe među tri najbolje svjetske priče o održivom turizmu, a za koju se do 9. februara može glasati na internet stranici “Grin destinejšn”.

Iz gradske Turističke organizacije pozvali su sve da podrže Trebinje tako što će na internet stranice “Grin destinejšn” glasati za priču “Hercegovačka kuća” i time doprinijeti da Trebinje bude među tri najbolje svjetske priče o održivom turizmu, što bi bio ogroman uspjeh.

The post Ni marku od boravišne takse nije ubralo 13 opština appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Ko je oslobođen poreza i do koliko kvadrata, neki kantoni to uvjetuju vjenčanim listom

Jajce Online

Evropski pokret u BiH uručio Inzku ‘Ključ srca Bosne i Hercegovine’

Jajce Online

Amer Hiroš starter u pobjedi nad Hrvatskim Dragovoljcem, Osijek na čelu HNL-a

Jajce Online