Connect with us

Jajce

Ni Općina Jajce a ni resorno ministarstvo nemaju sluha za probleme u kojima smo se našli

Avatar

Published

on

Pandemija korona virusa promijenila je životne tokove, navike ali i djelatnosti brojnim institucijama. Snalaženje i prilagođavanje „novom normalnom“ nije bilo nimalo jednostavno, a izvjesno je da će i u narednom periodu biti potrebno mnogo prilagodbe i privikavanja.

O tome kako se javna predškolska ustanova Dječji vrtić „Bare“ suočila s novonastalom situacijom, ali i koji su najveći izazovi u narednom periodu, za Jajce online govori direktorica vrtića, Brankica Jakešević.

-Prvo suočavanje bilo je zatvaranje vrtića zbog sigurnosti naše djece, kompletno generalno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Nakon toga, dežuranje u hladnim i praznim prostorijama vrtića i čekanje kad ćemo moći ponovno primiti djecu u vrtić. Nakon 2 mjeseca i nekoliko dana nakon što su svi djelatnici vrtića testirani na Covid 19 i bili negativni te nakon što je sanitarna inspekcija Zavoda za javno zdravstvo KSB/SBK utvrdila da smo ispoštovali sve epidemiološke mjere, mogli smo ponovno početi s radom, kazala nam je Jakešević.

U periodu obustavljenog rada, nastavila su se izdavanja za plaće radnika, ali i drugi troškovi ove javne ustanove. Jeste li dobili ikakvu podršku od Općine, kao osnivača Vrtića i koliko su evidentni gubici zbog korone?

-U vremenu kada nismo radili i kada nam je rad bio zabranjen kao i svim ustanovama za odgoj i obrazovanje djece, obveze poslodavca prema radnicima moraju se ispoštovati u skladu s važećim Zakonom o radu FBiH i zakonskim aktima naše ustanove. S obzirom da se brutto plaće radnika financiraju jednim dijelom iz uplata roditelja nisam u mogućnosti izmiriti sve obveze prema radnicima, primjerice poreze na plaću jer u vremenu pandemije nismo dobili financijsku podršku svoga osnivača, a uplata roditelja nije bilo jer im nismo pružali uslugu.

S obzirom da je Dječji vrtić „Bare“ javna ustanova, odbijeni smo po javnom pozivu općine Jajce za ublažavanje posljedica od Covid-a 19. Tako su nastala dugovanja od 35.000 KM za koja tražim rješenje, ali bez uspjeha. Ni osnivač, a ni resorno ministarstvo zasad nemaju sluha za probleme u kojima smo se našli, istakla je ona.

Kako izgleda „nova normalnost“ u vrtiću sada i primijećujete li promjene u ponašanju djece, povjerenju roditelja ali i cjelokupnoj atmosferi?

-Nova „normalnost“ kako kažete je normalna. Stanje u vrtiću je zadovoljavajuće. Zdravstveno stanje djece i djelatnika vrtića je na zadovoljavajućem nivou. Poštujemo sve higijensko-epidemiološke mjere. Roditelji i treća lica ne ulaze u unutarnji prostor vrtića bez „prijeke potrebe“. Potrebne informacije dajemo telefonom i preko društvenih mreža. Roditelji redovito dovode svoju djecu u vrtić kada su zdrava, a to pokazuju brojke o svakodnevnoj dolaznosti djece što znači da imamo povjerenje roditelja i tu se Bogu hvala, ništa nije promijenilo. Skoro svakodnevno imamo upite o upisu djece u vrtić i kada će im dijete doći na red za upis u vrtić, ali nažalost još uvijek ne možemo primiti svu djecu jer nemamo prostora, a ograničeni broj djece po skupini zbog trenutne situacije dodatno otežava ovaj proces, navela je direktorica Jakešević.

S obzirom na to da je trenutno na listi čekanja vrtića 80 djece, kako komentarišete to što se i dalje godinama čeka na jedan veći, sveobuhvatni vrtić na području Jajca i možemo li se nositi s tolikom listom čekanja, ako do toga ne dođe uskoro?

-Iz godine u godinu se pokreće procedura po pitanju sanacije i obnove zgrade vrtića „Naša radost“ kod Vatrogasnog doma. I tako, već 10 godina. Zašto je to tako, odgovor trebate potražiti na adresi Općine Jajce jer adekvatnog odgovora za ovo vrijeme nisam dobila. Možda općina Jajce nema novaca za sanaciju ove zgrade?! Mislim da nedostaje političke volje za rješavanje ovog pitanja o kojem dugo godina govorim, navela je.

Obzirom da imate jednu od najzahtjevnijih uloga inače, ali i naročito sada u doba pandemije, a to je učešće u odgoju i obrazovanju djece, koliko je teško obavljati taj posao i mislite li da je to prepoznato na lokalnom nivou?

-Svaka uloga je najzahtjevnija ako joj pristupate odgovorno, a rad s djecom smatram posebno odgovornom ulogom. Također je ovo uloga u kojoj imate najviše osobne satisfakcije jer radite s najmlađima. Poteškoća uvijek ima i svako vrijeme „nosi svoje breme“ o tome sam Vam opširno govorila u prethodnim pitanjima. Naš rad i trud prepoznaju naši korisnici, a to su roditelji i djeca, bivši i sadašnji polaznici vrtića.
Međusobna suradnja s drugim ustanovama i poduzećima te nevladinim organizacijama općine Jajce je vrlo korektna i njome sam posebno zadovoljna. Trudimo se biti sudionik većine manifestacija koje se održavaju u našem gradu, govori ona.

Šta je Vaš savjet roditeljima koji su vam „saborci“ u ovoj situaciji pandemije i na koji način zaštititi djecu i sačuvati njihovo zdravlje, fizičko, ali i mentalno?

-Ovom prilikom pohvaljujem odgovorno ponašanje naših roditelja, korisnika koji svoju djecu ostavljaju kod kuće kada su virozna ili prehlađena čuvajući tako zdravlje sve naše djece, ali i nas uposlenih. U ovom vremenu se svi trebamo odgovorno ponašati i boraviti što više vremena na zraku kako bismo sačuvali svoje i tjelesno i duševno zdravlje, rekla je za kraj našeg razgovora direktorica vrtića, Brankica Jakešević.

 

 

 

(Jajce Online/Sara Velaga)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement