11.2 C
Jajce
Srijeda, 29 ožujka, 2023
BiH

Nikšić o američkim sankcijama: Da postoji vladavina prava, tužilaštvo bi tražilo dokaze

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je komentarisao posljednje izrečene američke sankcije te je govorio o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavio na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali predsjednici SDP-ovih koalicionih partnera Edin Forto (NS) i Elmedin Konaković (NiP), sankcije bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Mehmedu Osmanagiću, direktoru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Draganu Stankoviću i vođi narko-kartela Edinu Gačaninu pokazuju koliko su institucije privatizovane.

Napomenuo je da je ranije poručio da nije bilo primjereno privesti Osmanagića dok je bio direktor OSA-e.

“Rekao sam da to nije primjereno da je to neka vrsta državnog udara, jer se ne privode oni koji su na takvoj poziciji, već ih treba smijeniti. To je praktično treći čovjek u zemlji, koji vodi brigu o sigurnosti”, naglasio je.

Prema Nikšićevim riječima, da postoji vladavina prava, tužilaštvo bi od Ambasade SAD-a tražilo dokaze ili ako ništa, pozvalo sankcionisane na informativni razgovor. Drago mu je što su Sjedinjene Američke Države, kako je izjavio, prepoznale nelegalne aktivnosti po pitanju državne imovine, misleći na sankcionisanog Stankovića, a da Gačanina ne treba ni komentarisati.

Govoreći o formiranju Vlade FBiH, ukazao je da je jučer razgovarao, kako je naglasio, s jednim od partnera u USK koji u ovom kantonu formirao vlast sa SDA.

“Dobio sam uvjeravanje da ostaju na pozicijama na kojima smo potpisali sporazum iako je to kontra tog sporazuma”, istakao je.

Očekuje da će u zakonskom roku za formiranje Vlade FBiH biti jasno da li postoji

Povezane vijesti

Najskuplja na Kopaoniku: Vrtoglave cijene vikendica u Srbiji

Jajce Online

47 odsto mladih želi da ode iz Bosne i Hercegovine!

Jajce Online

Prijedorčanka jedina dama varilac na Balkanu

Jajce Online