Connect with us

Jajce Online

NK Metalleghe BSI danas slavi 10. rođendan

Avatar

Published

on

NK Metalleghe BSI je osnovan 06.08.2009.godine u želji da klub nastavi čuvati i njegovati stogodišnju tradiciju nogometa u gradu Jajcu.

Povijest istkana uspjesima

Pred početak sezone 2013./2014. vijest koja je oduševila sportsku i društvenu javnost u Jajcu, a i šire, bila je odluka B.S.I. d.o.o. da postane generalni sponzor kluba. Od samog početka svoga poslovanja grupacija Metalleghe group Italija i B.S.I. d.o.o. Jajce kao dio grupacije, postavili su sebi za cilj stalni rast i razvoj uz poštovanje osnovnih principa, principa ekonomske isplativosti, ekološke prihvatljivosti i društvene odgovornosti. Rezultat takve poslovne politike je financijska podrška klubu NK METALLEGHE BSI u cilju valorizovanja očitog potencijala i kvaliteta Kluba podrškom prelasku sa amaterskog na profesionalni način rada kao i na poboljšanja kvaliteta samog ustroja kluba. Na čelu Kluba nalazi se Zoran Dekić, uspješan poduzetnik koji posebno potencira razvoj omladinskog pogona a svakako da je Klub jedan od rijetkih u BiH koji ne naplaćuje članarinu i investira u pravilan razvoj svakog polaznika omladinske škole nogometa.

„ Proteklih godina Klub je intenzivno radio na izgradnji omladinske nogometne škole. Educirani su treneri, djeca sudjelovala u redovnim natjecanjima, odlazila na brojne turnire u BiH i susjednim državama… U cijelom omladinskom pogonu registrirano je više od 150 dječaka a od nove sezone sa ligaškim natjecanjem startaju i Cicibani,“ istakao je Dekić.

Omladinski pogon

Prvi značajniji rezultati postaju vidljivi, samo u prošloj i ovoj godini 10-ak dječaka je nosilo dresove BiH selekcija različitih uzrasta,a u seniorskom pogonu u konkurenciji za prvih 11 nalazi se 8 domaćih mladih  nogometaša: Ivan Tankuljić, Marin Samardžić, Matej Pilić, Danijel Perak, Pejo Tomazić, Marko Brtan, Hrvoje Jakšić i Mihael Marić.

Povijesni rezultat

U sezoni 2015./16. NK Metalleghe BSI osvaja Prvu ligu FBiH i ostvaruje plasman u Premijer ligu BiH! Međutim, zbog lošeg infrastrukturnog stanja stadiona Mračaj, Kraljevi su domaće utakmice igrali u Travniku i Banja Luci. To je bio jedan od glavnih razloga što su Kraljevi „plesali samo jedno ljeto“ u najvišem BiH nogometnom razredu. Ipak, ljubiteljima nogometa ostaće u sjećanju pobjede na Bilinom polju, Koševu, Pecari, Pod Bijelim brijegom…

Obilježavanje 10-rođendana

Klub će ovaj mali jubilej obilježiti na prigodan način, a jedan od događaja već je održan. Naime, u Tomislavgradu je odigran prijateljski meč između Kraljeva i Hajduka.

NK Metalleghe BSI će u Jajcu 16. i 17.08. 2019. godine organizirati „ III Memorijalni turnir Jozo Lučić“. Turnir će se igrati u Sportskoj dvorani povodom desetog rođendana Kluba, te u znak sjećanja na jednog od utemeljitelja  Kluba, prerano preminulog Jozu Lučića. Na turniru će sudjelovati ekipe iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Travnika, Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca u konkurenciji najmlađih selekcija.

Ove srijede pretpioniri i pioniri će na Mračaju ugostiti vršnjake iz banjalučkog OFK Sport teama. Također, planiran je meč na Mračaju između Kraljeva i sarajevskog Željezničara koji bi trebao biti odigran u jednoj od reprezentativnih stanki.

Potvrđen ISO certifikat

Jedan od najmlađih bh. nogometnih klubova Metalleghe BSI iz Jajca, nastavlja sa pozitivnim iskoracima u organizacionom ustroju. Naime, na adresu kluba je po drugi puta stigao certifikat – ISO 9001:2015 za organizaciju i upravljanje kluba.

Naime, Metalleghe BSI je 27.01.2016.godine prvi puta dobio ovaj prestižni certifikat, a nakon kontrola provedenih tokom proteklih godina a u skladu sa TIC- procedurama za auditiranje i certificiranje, dokazana je usklađena primjena po pravilniku ugledne kompanije TÜV Thüringen. Tako će jajački Kraljevi koji ove godine slave deseti rođendan, i naredne tri godine biti jedini bh. Klub koji posjeduje ovaj značajan certifikat.

Certifikat je dokaz ispravnog i uspješnog organizacionog ustroja a ujedno i obaveza da Klub nastavi sa njegovim unapređenjem jer je po strogim procedurama predmet redovnih nadzornih audita.

Infrastruktura najveća kočnica

Dugogodišnji problem za ostvarenje zacrtanih ciljeva Kluba jeste loše stanje stadiona Mračaj u Jajcu. No, ova godina mogla bi biti prekretnica i u ovom segmentu. Naime, Općinsko vijeće je usvojilo odluku o kupovini stadiona koji je privatizovan krajem devedestih godina. Intenzivno se radi na izradi projektne dokumentacije kako bi novi Mračaj trebao izgledati a iz Općine su najavili da bi 2020. godine trebala početi postepena izgradnja novog stadiona. Do tada je planirano saniranje travnjaka i svlačionica kako bi Kraljevi mogli i ovu prvoligašku sezonu igrati u svom gradu.

Nova sezona

U novu sezonu sve selekcije Kluba ulaze nakon uspješnih trenažnih procesa. Seniorska ekipa želi nastaviti sa uspješnim igrama i potvrditi se kao stabilan prvoligaš kojem je mjesto u gornjem dijelu tablice. Stoga su na Mračaj u ljetnjoj pauzi stigli povratnici Bevanda i Samardžić iz Zrinjskog, Kukavica (Rudar Prijedor), Soldatović i Zekić (Podrinje Janja), Kapetan (Goražde), Jolović (Slavija), Peno (Sloboda Mrkonjić grad), Ćeman (Željezničar), Trako (Novi Travnik), Jusić (Krupa). Većinom se radi o mladim nogometašima željnim dokazivanja.

Juniori i kadeti igraće u Omladinskoj ligi Zapad a juniori će ponovno pokušati naći put ka ulasku u Premijer ligu. Koncem prošle sezone na tom putu nedostajalo je najviše sportske sreće na završnici odigranoj u Sarajevu.

Pioniri i pretpioniri su selekcije na koje su najviše ponosni u jajačkim klubu. Obje selekcije su se nalazile u samom vrhu Omladinskih liga SBK/KSB a za svoje rezultate nagrađene su sa pozivima u BiH selekcije, te novom opremom.Cilj je i ove godine afirmirati što više najmlađih jajačkih nogometaša.

 

 

 

(metalleghe bsi)

Objava NK Metalleghe BSI danas slavi 10. rođendan pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement