Connect with us

Jajce Online

Nogometašica, sutkinja i budući logoped

Avatar

Published

onMlada Mostarka Merima Tanović (23) standardna je nogometašica Neretve iz Metkovića, ekipe koja se takmiči u Prvoj hrvatskoj ligi. Osim, što igra nogomet, Merima je i nogometna sutkinja i zastavicom maše na terenima muške seniorske kantonalne lige, te ženske Prve i Druge lige i Premijer lige kadetkinja.
Uvijek uz loptu
– Cijela moja porodica je na neki način uključena u sport pa je to za mene bio sasvim normalan slijed. Sjećam se još s nepunih 4 ili 5 godina da sam uvijek bila s loptom, dva kamena ili stabla (stative) i to je sve što nam je bilo potrebno – kaže Merima.
Na samom početku Merima je trenirala džudo. Za taj sport je vežu najljepše uspomene, a jedna od njih je i osvajanje srebrene medalje na Balkanskom U-17 prvenstvu 2010. godine u Crnoj Gori.
– Džudo sam počela trenirati kada sam imala pet godina u JK Mostar i stekla sam jako mnogo prijatelja s kojima sam i danas u kontaktu. Nakon 12 godina treniranja, morala sam birati između dva sporta jer fizički nisam mogla stizati. Odluka je ipak bila nastaviti trenirati nogomet – priča mlada Mostarka, koja još nije odustala od želje da položi za crni pojas.
Merima se rado prisjetila i svojih prvih nogometnih utakmica kada je nastupala za MNK Stari grad iz Mostara.
– Tada sam bila skoro pa jedina djevojčica u gradu koja je igrala nogomet pa je svaka utakmica bila novi izazov. 19.4.2010. godine sam upisala svoj prvi zvanični nastup za ŽFK Leotar-Teks protiv tadašnjeg ŽFK Borca u Banja Luci. Utakmica je završila rezultatom 2:2, a upravo tada sam postigla svoj prvi gol – prisjeća se naša sagovornica.
Posebna draž
Merima već treću sezonu s mnogo uspjeha nosi dres Neretve iz Metkovića, a u gradu i timu je prihvaćena na najbolji mogući način.
– Ravnopravno se možemo nositi s bilo kojom drugom ekipom što smo do sada i pokazali. Našu ekipu pretežno čine mlade djevojke koje većinom još uvijek imaju pravo nastupa za kadetsku selekciju kluba, što predstavlja dodatni motiv za rad u budućnosti. Također, naše domaće utakmice uvijek nose posebnu draž jer nas prati veliki broj lokalnog stanovništva, što za ženski nogomet na našim prostorima i nije baš česta situacija – ističe Merima kojoj je njemački stil igranja jedan od dražih pa je Bajern klub kojeg najčešće prati.
Smatra da ženski nogomet na Balkanu sve više napreduje u svakom segmentu.
– Sve veći broj igračica odlazi u inozemstvo što potvrđuje kvalitetu naših talentiranih nogometašica. Ženski nogomet u Evropi je došao na izuzetno velike razine po iznosima ulaganja u klubove, posjećenosti stadiona, marketinga i sl. Na Balkanu sve to ide malo sporijim, ali za sve nas značajnim koracima. Napredak je iz dana u dan sve više primjetan – naglašava Merima
Mišljenja je da nogometu u BiH nedostaje infrastruktura.
– Svakodnevno smo svjedoci na kakvim terenima igraju ili treniraju naši najmlađi uzrasti pa čak i izvjestan broj seniorskih klubova što je zaista žalosno. Povećanjem ulaganja u ovaj segment svakako se značajno mogu poboljšati trenažni procesi, a samim tim i podignuti razina kvalitete nogometa u našoj državi – smatra mlada nogometašica.
Visoka koncentracija
Na nagovor prijatelja Merima se okušala i u nogometnom suđenju, kojim se bavi već tri godine.
– Do tada u našem kantonu nije bila niti jedna djevojka sutkinja, što je za mene bio još jedan motivacijski faktor. Trenutno imam zvanje Federalnog/entitetskog sudije B liste odnosno sudija asistent – kaže ova svestrana djevojka.
Suđenje zahtjeva izuzetno veliku količinu truda, zalaganja i odricanja. Za Merimu je svaka utakmica posebna i drugačija. Pored fizičke pripreme izuzetno važna je i ona psihička.
– U maksimalno nekoliko sekundi moramo donijeti najispravniju odluku, tako da koncentracija tokom utakmice mora biti na najvećoj mogućoj razini- govori Merima, koja podržava upotrebu VAR tehnologije iz razloga što je znatno povećala ispravnost u donošenju odluka te mogućnost pogreške svela na minimalne postotke.
Dok dijeli pravdu na terenu, Merima se susreće s raznim komentarima, ali autoritet i stav su dvije stvari koje mora imati u svakom trenutku.
– Na početku su komentari bili različiti – od pozitivnih poruka i podrške do izuzetno ružnih i diskriminirajućih dobacivanja. Na svu sreću, danas su te situacije sve rijeđe, a pored toga naše Udruženje je dobilo nekoliko novih sutkinja što me mnogo raduje – ističe Merima, koja kada gleda utakmice starijih kolega i kolegica nastoji usvojiti nešto novo što će je upotpuniti kao sutkinju.
Neprocjenjivo iskustvo
U svojoj prvoj utakmici u ulozi arbitra Merima se skroz čudno osjećala na terenu.
– Tada se baš nisam mogla zamisliti u svemu ovome, a danas naprotiv na TV-u ili na tribinama naših stadiona većinom pratim kretanje članova sudijskog tima te njihove odluke i komunikaciju, tako da se i percepcija utakmice za mene skroz promjenila – priča nam Merima.
Mlada i ambiciozna Mostarka nedavno je u Međugorju imala priliku suditi klubovima poput Željezničara, Sarajeva, Veleža i Zrinjskog.
– Navedeni klubovi čine sami vrh bh.nogometa i bila mi je velika čast i zadovoljstvo suditi upravo te utakmice. Iskustvo koje sam stekla je neprocjenjivo. Priznajem bilo je malo pozitivne treme koja je nestala s prvim zviždukom. Sudeći prema komentarima, vjerujem da sam opravdala ukazano povjerenje – riječi su talentirane Merime.
Pored nogometa, logopedija je Merimina ogromna ljubav.
– To je nešto čime sam se željela baviti cijeli svoj život. Odluka je “pala” još u osnovnoj školi kada je nekoliko meni bliskih prijatelja imalo određene govorne teškoće te su zbog toga vrlo često imali neugodne situacije u društvu ili u razredu. Kao dijete sam im željela pomoći, ali nisam znala pravi način – što me na kraju i dovelo na studij logopedije – zaključuje Merima, kojoj je cilj završiti master studij logopedije te što više napredovati u sudijskoj karijeri.
 
 
(avaz)
Objava Nogometašica, sutkinja i budući logoped pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement