Connect with us

BiH

Nova izraelska vlada odobrila marš desničara kroz Jerusalem

Avatar

Published

on

Nova izraelska vlada odobrila marš desničara kroz Jerusalem

Nova izraelska vlada odobrila je kontroverzni marš krajnje desnih nacionalista i prodoseljeničkih grupa kroz stari dio okupiranog Istočnog Jerusalema, u koraku koji je podigao tenzije s Palestincima samo nekoliko sati nakon što je Benjamin Netanyahu predao vlast novom premijeru Naftaliju Bennettu.

Očekuje se da će nekoliko izraelskih desničarskih grupa u utorak učestvovati u takozvanom „Maršu zastava“ kroz Kapiju Damask i muslimanski kvart, uprkos upozorenjima Hamasa, palestinske grupe koja vlada Pojasom Gaze, da bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja, prenosi Al Jazeera.

Odluka vlade dolazi u jeku tenzija u Istočnom Jerusalemu zbog planiranog izraelskog prisilnog iseljavanja palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha, ali i u toku krhkog primirja u Pojasu Gaze nakon 11-dnevnog izraelskog bombadovanja enklave u kojem su ubijene 253 osobe, među kojima 66 djece.

Palestinske frakcije pozvale su na „dan bijesa“ protiv marša. Prošlog mjeseca, izraelske snage su u akciji protiv demonstranata u džamiji Al-Aksa ranije stotine Palestinaca.

„Ovo je provokacija našeg naroda i agresija na naš Jerusalem i naša sveta mjesta“, rekao je palestinski premijer Mohammed Shtayyeh.

Novi ministar unutrašnjih poslova Izraela Omer Barlev odluku je donio nakon sastanka sa šefom policije i ostalim sigurnosnim zvaničnicima. Tvrdi da će policija biti spremna, navode izraelski mediji.

Još nije jasno hoće li učesnicima marša biti dozvoljen ulaz u muslimanski kvart u starom dijelu grada, što je izraelska policija ranije zabranjivala. Dana 10. maja, policija je u posljednji trenutak zabranila prvobitno planirani marš, jer su tenzije u Jerusalemu porasle.

Hamas je upozorio da bi, u slučaju da bude organizovan, marš mogao izazvati nova neprijateljstva, dok izraelski mediji tvrde da vojska vrši pripreme zbog moguće eskalacije.
Američka ambasada u Jerusalemu zabranila je svom osoblju i članovima njihovi porodica da u utorak ulaze u stari dio grada „zbog Marša zastava i mogućih kontrademonstracija“.

Marš je prvi izazov za vladu Naftalija Bennetta, koja je u parlamentu izglasana sa tijesnih 60-59. Moguća promjena rute marša mogla bi vladu izložiti kritikama Netanyahua i njegovih desničarskih saveznika, zbog davanja veta Hamasu na događaje u Jerusalemu.

BHRT

The post Nova izraelska vlada odobrila marš desničara kroz Jerusalem appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement