26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
BiH Hrvatska Svijet

Nova pravila: Što sve smijete ponijeti u EU?

Zbog velikog interesa za pravila ulaska trećih zemalja u Europsku uniju, izdane su preporuke o načinu putovanja i nadzoru na granicama.

Carinska uprava Republike Hrvatske objavila je informacije za putnike u kojima pojašnjava carinska pravila, ograničenja i izuzeća koja se primjenjuju tijekom provedbe mjera carinskog nadzora na hrvatskoj i europskoj granici.

Izdane preporuke odnose se na izuzeća ili ograničenja od carine, PDV-a i drugih poreza, prijenosa gotovine preko granice, kućnih ljubimaca i povrata PDV-a.

Kada putujete u Hrvatsku, ili općenito Europsku uniju, iz trećih zemalja, možete unijeti u svoju osobnu prtljagu robu koju ste kupili – ili na drugi način nabavili – u granicama sljedećih vrijednosti:

  • Do 300 eura u cestovnom i željezničkom prometu;
  • 430 eura u zračnom i pomorskom prometu;
  • 150 eura za djecu od 15 godina bez obzira na vrstu prometa.

Također, količinski je ograničen i unos cigareta i alkoholnih pića.

Robu koju nosite sa sobom, a čija vrijednost prelazi dozvoljene vrijednosti, potrebno je prijaviti carini podnošenjem usmene prijave.

Prema preporukama Europske unije dopušten je uvoz do pet kućnih ljubimaca uz obveznu prijavu cariniku i ispunjavanje određenih uvjeta (veterinarski pregled, cijepljenje i dr.)

Prema preporukama EU-a, putnicima iz trećih zemalja nije dopušten unos mesa i mesnih prerađevina, kao ni mlijeka i mliječnih proizvoda.

Hranu za dojenčad i kućne ljubimce dopušteno je unijeti, količine do 2 kg.

Sve proizvode životinjskog i biljnog porijekla koje putnici nose u svojoj prtljazi moraju se prijaviti carinicima. Ukoliko je količina prekoračena ili putnici ne prijave ulazak, carinik ih može oduzeti i uništiti.

Povezane vijesti

Mađarska: Prijedlog Orbana da EU prihvati sve efikasne vakcine

Jajce Online

Hotel Plivsko jezero zapošljava!

Jajce Online

Kada će revizija utvrditi ko je umro od COVID-a, a ko sa COVID-om

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!