Connect with us

BiH

Nove poplave mogle bi pogoditi BiH u narednim danima

Avatar

Published

onBosnu i Hercegovinu ponovo bi mogle pogoditi poplave uslijed obilnih padavine koje se, prema svim meteorološkim prognozama, najavaljuju od nedjelje koja je pred nama.
Amater meteorolog Nedim Sladić koji svakodnevno prati prognozne modele u razgovoru za Klix.ba je govorio o potencijalnom nemirnom razdoblju koje je pred nama, a koje uključuje i mogućnost poplava na području naše zemlje.
“Jutros sam imao razgovor sa FUCZ-om te smo utvrdili da i njihovi materijali imaju potencijal nemirnog razdoblja pred nama. Važno je da se svi pripreme na vrijeme na takve moguće scenarije. I dalje je priličan trend zadržavanja obilnih padavina nad našim područjem, naročito na sjeveru Bosne usljed utjecaja polja ciklone u Jadranu koje kasnije formiranjem visinskog centra odmiče nepovoljnijom trasom sjevernom putanjom nad istočni Balkan te se u takvim okolnostima može javiti kvazistacioniranje sistema, odnosno sistem unutar bloka može imati svoje zadržavanje nad jednim mjestom i ponašati se kao kolektor vlage koji u valovima nad određena područja svojim strujanjem šalje padavine”, rekao je Sladić.
On ističe da se prognoziraju količine padavina čiji prognozni modeli imaju prosječne izračune između 80 i 130 litara po metru kvadratnom, loklano i više u periodu od 12. do 15. maja, pri čemu se više padavina očekuje 13. i 14. maja.
Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda
“Potvrda za takav scenario stigla je i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Oni su dali veliko upozorenje Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog pojačanog intenziteta padavina u periodu od 12. do 15. maja. To je entitetsko tijelo koje nam daje okvirnu analizu da neprijatan i potencijalno opasan period dolazi na naše područje”, kazao je Sladić.
Naš sagovornik ističe da period od 12. do 15. maja djeluje kao potencijalno opasan uslijed velike količine padavina te da će biti potrebno izdati adekvatna upozorenja u vidu narandžastog ili crvenog meteoalarma.
Potrebno je probuditi sve i poduzeti neophodne mjere za sprečavanje eventualne štete”, rekao je Sladić i dodao da će uglavnom manji vodotoci stvarati probleme.
Iza 15. maja očekuje se postepeno poboljšavanje vremenskih prilika., mada će sve do 18. maja biti potencijala za slabije pljuskove. U drugoj polovini maja očekuje se intenzivniji rast temperatura zraka.
Zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati sutra 10.5.2019. i na kome će, osim predstavnika FUCZ, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG).
Sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava.
 
 
(agnecije)
Objava Nove poplave mogle bi pogoditi BiH u narednim danima pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement