Connect with us

BiH

Nović: Bivši članovi Predsjedništva BiH su znali da je Mehmedagićeva d…

Avatar

Published

on

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović kazao je da su pojedine ambasade u BiH znale da direktor OSA-e posjeduje sumnjivu diplomu i da su o tome obavijestili bivše članove Predsjedništva BiH, ali da ništa nije preduzeto.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović kazao je da su pojedine ambasade u BiH znale da direktor OSA-e posjeduje sumnjivu diplomu i da su o tome obavijestili bivše članove Predsjedništva BiH, ali da ništa nije preduzeto.

Nović je naglasio da ga ovakve stvari u BiH ne iznenađuju i da ima još ljudi na važnim funkcijama sa sumnjivim diplomama, dodajući da to pokazuje da moral ne znači ništa, te da novac i stranačka pripadnost znače sve.

On je za današnji “Euroblic” rekao da bi i Mehmedagić trebalo što prije da se oglasi i kaže da li su tačne ove optužbe i kako je došao do diplome.

“Nemamo razloga da ne vjerujemo u inspekciju koja je uradila kontrolu njegove diplome, ako ju je dobio na sumnjiv način. Treba ga pitati ima li morala da još bude na toj funkciji ako je sve ovo tačno. Rektorat Univerrziteta za poslovne studije Banja Luka mora preduzeti ozbiljne mjere i da svi koji su u tome učestvovali budu kažnjeni. Svim profesorima koji su učestvovali u falsifikovanju diplome treba oduzeti zvanje”, rekao je Nović.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da nije upoznat sa detaljima ovog slučaja, ali da kao nadležni ministar daje podršku radu Prosvjetne inspekcije.

“Podržavam rad Prosvjetne inspekcije bez obzira na to ko je predmet kontrole i bez obzira o kojem se imenu i prezimenu radi. I ranije sam naglašavao da je naš nacionalni prioritet sređivanje stanja u visokom obrazovanju, što svakako uključuje i djelovanje po pitanju neregularnosti u sticanju diploma. Sadašnji Zakon o visokom obrazovanju ne pruža dovoljan osnov za obračun sa ovakvim pojavama, ali budite ubijeđeni da će novi zakon to adekvatno definisati”, rekao je Rajčević.

On je istakao da “nema više igre sa sudbinom ovog naroda i društva”, te poručio da će država pokazati svoju odlučnost.

Inspektorat Republike Srpske donio je 5. augusta rješenje kojim je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića i da u Službenom glasniku RS ovu diplomu proglasi ništavnom, dok iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH tvrde da je diploma njihovog direktora uredno stečena i izdata, što je potvrđeno u više ranijih provjera tokom njegove karijere u obavještajnom sektoru.

Klix.ba

Objava Nović: Bivši članovi Predsjedništva BiH su znali da je Mehmedagićeva diploma sumnjiva pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement