Connect with us

BiH

Nuklearni otpad sve bliže BIH? Ovo je pitanje koje nas mora ujediniti

Avatar

Published

on

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva BiH u kojem je pozitivno ocijenio njihovu odluku što traže od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Kaže da je na ovom pitanju do sada veoma malo urađeno, te smatra da bi liderstvo koje bi u rješavanju ovog problema preuzelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, značilo nadu da možemo ostvariti sinergijski efekat svih pojedinačnih aktera i aktivnosti koje poduzimaju, od lokalne zajednice, pa do državnog vrha.

“Vjerujem da ste svjesni da u ovom vremenu političkih turbulencija, međusobnog nerazumjevanja i loših poruka koje građani dobijaju od političara, jedna aktivnost u kojoj bi svi zajedno bili na strani građana i rješavanja jednog potencijalno izuzetno velikog problema bi bar malo popravila tu sliku i vratila nadu da se ipak neki složeni problemi mogu rješavati i da Predsjedništvo BiH može i treba biti pokretač tih pozitivnih promjena u političkoj praksi”, rekao je Magazinović.

U ime parlamentarnog Zelenog kluba zahvalio se Predsjedništvu BiH na jednoglasno usvojenim zaključcima po pitanju sprječavanja namjere da se nuklearni i radioaktivni otpad odlaže i skladišti u „našem dvorištu“.

“Veoma je važno da znate da je protivljenje ovoj neshvatljivoj odluci susjedne države u BiH ujedinilo sve političke aktere, što je priznat ćete, rijetkost u našoj državi. Parlament BiH, ali i oba entitetska parlamenta, kao i predstavnička tijela lokalnih zajednica, usvojili su jednoglasno suštinski iste stavove protivljenja ovoj namjeri institucija Republike Hrvatske ističući da predmetna lokacija ne ispunjava ni minimalne uslove, te da nije u skladu sa međunarodnim konvencijama, direktivama, sporazumima i standardima”, kazao je Magazinović.

Članovima Predsjedništva BiH poručio je da iskoriste svoj lični i politički kapacitet kako bi ujedinili sve raspoložive snage u zajedničkoj borbi za interese građana.

“Vjerujem da je sada, iz više razloga, pravi trenutak za to, a da je ova tema od izuzetnog značaja prava prilika da pokažemo da se u Bosni i Hercegovini može voditi drugačija politika od ove koja danas dominira – istakao je Magazinović koji je i predsjednik Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, navedeno je u saopštenju PSBiH.

Podsjetimo da su mediji u Hrvatskoj pisali da Hrvatska donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH.

Hrvatski Express navodi da će hrvatski ministar energetike i zaštite okoline Tomislav Ćorić i slovenačka ministarka infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenačke strane o tome hoće li nisko i srednjoradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovinu, kod kuće.

Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak ni studija uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Podsjetimo da je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad ranije za BUKU rekao da ova opština neće prestati da se bori protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, a u ukoliko ne može doći do dogovora tu su i međunarodni sudovi.

Mario Crnković, Predsjednik udruženja “Green team” iz Novog Grada rekao je ranije za BUKU da priča oko skladištenja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori traje već skoro 20 godina, ali da smo sada došli do trenutka realizacije tog nauma.

“Kao nekog ko živi ovu temu, ni malo me ne iznenađuju tajni sastanci MORH-a i hrvatskog Ministarstva za zaštitu okoliša. Činjenica je da se od samog početka kompletan proces vodi krajnje netransparentno, praćen brojnim pritiscima na sve one koji nisu djelili stav da je Trgovska gora adekvatna lokacija – tu prije svega mislim na pritisak usmjeren ka političkim subjektima i aktivistima u Hrvatskoj. Kada je u pitanju BiH, tu je situacija sasvim suprotna. Tu mi, organizacije civilnog društva i građani vršimo pritisak da se neko iz bh vlasti ozbiljnije založi za nas, Unu i Trgovsku goru u nadi da će nas odbraniti od radijacije, međutim svega par političkih subjekata je zainteresovano za ovu temu”, kaže za BUKU Crnković.

Podsjetimo da je odlagalište koje planira Hrvatska  jedno od gorućih neriješenih pitanja u odnosima BiH i Hrvatske o kojem u protekle dvije godine nije postignut nikakav napredak u pregovorima.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpskerekli su danas da ako Republika Hrvatska i dalje bude insistirala na izgradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom, što je presedan brez premca u cijelom svijetu RS će pokrenuti sve postupke u skladu s važećim međunarodnim konvencijama .

Najavljuju da će Vlada u drugoj polovini augusta proglasiti Park prirode Una, koja protiče u neposrednoj blizini te lokacije, što se radi kako bi, navedeno je, ojačali svoje pregovaračke pozicije.

Iz ovog ministarstva navode da su prethodnom periodu učinili sve što su mogli, ali i da, uprkos brojnim urgencijama, i velikoj zainteresovanosti javnosti, Hrvatska „uporno ignoriše stavove, primjedbe i apele nadležnih institucija u RS i BiH“.

 

(6yka.com)

Objava Nuklearni otpad sve bliže BIH? Ovo je pitanje koje nas mora ujediniti pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement