14.4 C
Jajce
Utorak, 30 svibnja, 2023
BiH

O gašenju analognih predajnika obaviješteni javni servisi i 26 komercijalnih TV stanica

O planu gašenja analognih predajnika obaviješteno je 26 komercijalnih TV stanica u BiH te javni emiteri. Potvrđuju to u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, gdje pak tvrde da neće biti “medijskog mraka”.

Komentirajući informacije da se po zahtjevu hrvatske regulatorne administracije zbog uvođenja 5G pristupne mreže od 1. jula do 31. decembra ove godine gase analogni predajnici koje koriste TV stanice u BiH, Draško Milinović, direktor RAK-a, objašnjava da komercijalne televizije u područjima u kojima su imale analognu zemaljsku pokrivenost prelaze u tzv. kablovsku distribuciju.

Draško Milinović (Foto: D. S./Klix.ba)
Draško Milinović (Foto: D. S./Klix.ba)

“Onog momenta kada u BiH proradi prvi komercijalni multipleks, bit će u mogućnosti da, ukoliko žele, svoj signal emituju putem digitalnog zemaljskog sistema. Riječ je o tranzicionom periodu do uspostavljanja digitalnog zemaljskog emitovanja u BiH”, kaže direktor RAK-a.

Šta će se desiti u praksi

U praksi to znači da će Agencija osigurati da svaki nosilac dozvole za TV emitovanje na zemaljskoj mreži u BiH ima pravo da svoj signal distribuira do jednog od kabl-operatera, tj. do distributivnog čvorišta, čime se osigurava kontinuitet emitovanja signala i programa do trenutka kada počnu raditi digitalni multipleksi.

Kako kažu u RAK-u, o planu gašenja analognih predajnika je obaviješteno 26 komercijalnih stanica, i to: Al Jazeera Balkan, Alternativna Televizija, Hayat TV, Herceg televizija, Hrvatska TV Oscar C, MTV Igman, Nezavisna televizija 101, Nezavisni TV-Studio Arena, Nezavisna televizija Amna, NOVA BH, O Kanal, Obiteljska TV Valentino, RTV Herceg Bosne, TV Alfa, Televizija Bel kanal, Televizija BN, Televizija Cazin, Televizija Kanal 3, Televizija Kantona Sarajevo, Televizija OBN, Televizija OSM, Televizija Prijedor, Televizija Slon extra, Televizija USK, Televizija Goražde, Televizija Tuzlanskog kantona, kao i TV stanice javnih servisa: BHRT, RTRS i RTVFBiH.

“Također, licitiranje određenim datumima i rokovima je potpuno besmisleno, jer su svi rokovi za prelazak s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju prošli prije mnogo godina”, potcrtava Milinović.

Govoreći o korisnicima koji bi mogli biti obuhvaćeni ovim izmjenama u načinu emitovanja, u RAK-u kažu da je prema njihovim procjenama trenutno za manje od 20 posto domaćinstava u BiH dostupan isključivo analogni signal.

U agenciji očekuju da se, pored Hrvatske, u narednom periodu oglase i ostale susjedne regulatorne administracije, koje će tražiti uklanjanje analognih smetnji sa ciljem oslobađanja spektra, prvenstveno za potrebe uvođenja 5G tehnologije.

“Ukoliko se to ne učini, BiH će biti realno suočena s mogućnostima tužbi pred međunarodnm sudovima zbog kršenja preuzetih međunarodnih obaveza”, potcrtavaju u agenciji.

Rok prošao prije šest godina

Podsjećaju da je cijeli region bio u obavezi da sa 17. junom 2015. godine pređe na digitalni TV signal. Kažu da je, u skladu s preuzetim i ratifikovanim međunarodnim obavezama BiH, agencija bila institucija koja je sve druge odgovorne aktere u procesu kroz duži niz godina upozoravala na skoro sigurne probleme koji će nastati ako se to ne bude učinilo.

“Zbog prolongiranja svih rokova, problem je u BiH eskalirao i mora se hitno i prioritetno djelovati”, kažu u RAK-u.

Podsjećaju da su pravovremeno raspisali javne pozive za dodjelu resursa multipleksa u tzv. digitalnim regijama BiH. Očekuju da bi u prvoj polovini sljedeće godine pojedine, od ukupno devet digitalnih regija, odnosno SFN mreža, konačno mogle biti u funkciji, čime bi znatan dio problema daljnjim prisustvom analognog signala u BiH bio otklonjen.

 

 

(Klix)

The post O gašenju analognih predajnika obaviješteni javni servisi i 26 komercijalnih TV stanica appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Golub im upao u dimnjak, spasili ga vatrogasci

Jajce Online

Košarkašice BiH danas protiv Belgije igraju prvi meč na Eurobasketu nakon 22 godine

Jajce Online

Upoznajte Seada, jednog od najpopularnijih bh. TikTokera

Jajce Online