Connect with us

BiH

O trošku penzionera u banje vodili i supruge

Avatar

Published

on

Mnogi penzioneri u Federaciji BiH nikad se nisu besplatno banjali sedmicu ili više u fojničkom “Reumalu” ili u “Aquatermu” u Olovu. Od 412.000 penzionera, uputnice za banje godinama su dobivali jedni te isti, dok su mnogi kojima je to zaista bilo potrebno, kod kuće trpjeli bolove.

Šokantni podaci

Navodi se to u pismu koje je stiglo na adresu redakcije “Dnevnog avaza” te se ističe da su na rehabilitaciji bili penzioneri kojima čak nije bila ni potrebna banja. Šokantnije je da su odabrani sa sobom u banju vodili i supruge koje nisu u penziji.

Mehić: Nepravilnostima smo stali ukraj - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Mehić: Nepravilnostima smo stali ukrajFoto: (Avaz)

Novac za besplatnu rehabilitaciju izdvaja Federalni zavod PIO, a kantonalna udruženja određuju ko će biti na spisku. Zavod je ove godine osigurao 470.000 KM za 960 rehabilitacija.

Stop rukovodiocima

Redžo Mehić, predsjednik Saveza penzionera FBiH, kaže za “Avaz” da na spiskovima više nema privilegiranih i da će ove godine u Fojnicu ili Olovo otići samo bolesni penzioneri koji ne mogu sami platiti banjsko liječenje.

– Tih manipulacija je bilo do oktobra prošle godine, jer nije bilo nikakvog pravilnika. Strahota je šta se radilo – kaže Mehić te dodaje da je to završena priča.

Savez penzionera napravio je novi Pravilnik pa se zna ko i pod kojim uvjetima može u banju.

– Do sada su išli samo rukovodioci, više neće – kaže Mehić.

Novi kriteriji  

– Prema novom Pravilniku, rehabilitacija će biti odobrena penzioneru koji do sada nije koristio ove usluge, koji ima minimalnu penziju, nema drugih primanja i ima preporuku ljekara da mu je potrebno banjsko liječenje – kaže Mehić.

Isti ljudi godinama su koristili besplatne usluge, neki i po pet puta. Eto, išla je da se banja i supruga člana Izvršnog odbora. Ona još nije penzionerka, navedeno je u pismu.

 

 

 

(avaz)

Objava O trošku penzionera u banje vodili i supruge pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement