Connect with us

Jajce

Običaji za Bajram nestaju, znate li zašto?

Avatar

Published

on

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, danas dočekuju Ramazanski bajram, praznik kojim se završava ramazanski post tokom kojeg su se vjernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, kao i grešnih misli i djela.
-Tradicija Bajrama u našim krajevima se zadržala ali ne u izvorno-tradicionalnom obliku kao nekad. Bajram je etabliran, vjerska obaveza, međutim običaji za bajram nestaju. Znate li zašto? Zato što ne pišemo o tradiciji, ne poučavamo djecu, previše smo se vesternizirali i globalizirali – kazuje nam Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Medžlis Islamske zajednice Jajce do sada je napisao, izdao ili učestvovao u pisanju pet knjiga,
-Zato smo mi kao Medžlis izdali knjigu „Stotinu i jedno prisjećanje-tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo, Ova knjiga govori o tradiciji ovoga kraja, o običajima koje ne smijemo zaboraviti – rekao je on.

Posebnu draž imaju oni Bajrami iz djetinjstva, pogotovo onda kad su najmili bili živi.
-Bajram je radost! Međutim, kada dočekamo bajram bez naših najmilijih onda se taj bajram pamti. Pamtim ja i bajram kada sam išao u džamiju pet kilometara u susjedno selo – prisjeća se Hadžić.
Današnja tehnologija je uništila te lijepe čari ne samo bajrama već bilo kojeg praznika.

-Ljudi pribjegavaju lakšem, bržem načinu života i življenja! Samo čestitanje Bajrama putem mobitela i elektronski medija u privatnim relacijama gubi svoj smisao susreta za bajram. Utjecaj tehnologije je uveliko doprinio potiranju tradicije – zaključio je Hadžić.
 
 
(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement