Connect with us

BiH

Obilježavanje 47. godišnjice stradanja Bugojanske skupine – Fenix 72

Avatar

Published

on

U organizaciji Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva Sarajevo na groblju Lužani u župi Skopaljska Gračanica kod Bugojna, slavljena je Sv. Misa kao spomen i zahvala za članove Fenix skupine. Sv. Misu predslavio je don Željko Marić, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Travniku i dopredsjednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, u koncelebraciji sa župnikom Ilijom Ivoš, Tadijom Ivoš, župnikom župe Kandija, don Antom Jelićem, umirovljenim svećenikom i osnivačem HKDD-a, don Matom Križancem, župnikom iz Bistrice kod Uskoplja i fra Vlatko Soldom, župnikom iz Konjica.

Pred više stotina okupljenih vjernika, ispred spomen kapelice, preč. Marić je istaknuo kako je ovo spomen na veliki događaj iz Hrvatske povijesti, spomen na velike ljude Hrvatske povijesti te da Uskopaljska dolina, Bugojno i župa Skopaljska Gračanica trebaju biti ponosni na privilegiju koja im je žrtvom ovih ljudi darovana. „U svijetu postoje umni i maloumni. Umni su kroz povijest pisali svašta, pa čak i to da su ovi muževi, očevi, muškarci iz Bugojanske skupine nazvani teroristima. Ali pazite, tajna Božje ljubavi je objavljena malima. Nije li naš Gospodin rekao da nema veće ljubavi od te, nego tko život svoj položi za svoje prijatelje!?“

Preč. Marić je svoju propovjed zaključio rekavši da ima nešto nadnaravno u svemu tome, nama danas poučno, da su Hrvati iz Dalmacije, Istre, Zagorja, Slavonije, Središnje Bosne, Hercegovine i Tuzlanskog kraja imali istu, zajedničku ideju o od okova slobodnoj državi Hrvatskoj.

Na kraju Misnog slavlja nazočnima se obratio i jedan od organizatora ovog obilježavanja, gdin Ante Leko koji je došao iz daleke Australije. Zahvalio se svima koji su došli poslavši poruku da se ovdje obilježava događaj koji je „načeo“ Jugoslaviju. „Ovjde se sjećamo jednih koji su najvećih od cijele Hrvatske povijesti.“ Također je rekao kako će se, počevši od ove subote, u budućnosti svake prve subote u srpnju obilježavati sjećanje na sudionike Bugojanske – Fenix skupine.

Druženje se kasnije nastavilo u župnom dvoru u Skopaljskoj Gračanici, na spomen obilježju na Raduši te u Ramskoj kući na Makljenu.

Nikola Nikolić, HKDD

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement