Connect with us

Jajce

Obilježavanje Dana logoraša BiH 9. maja u Jajcu

Avatar

Published

onDan logoraša BiH 9. maj ove godine bit će obilježen u zgradi Općine Jajce s početkom u 11 sati gdje će biti održana Svečana akademija. Od 12 do 13 sati bit će upriličena projekcija filma “Nevidljivi ožiljci”, nakon čega je od 13 do 16 sati organiziran obilazak grada (vodopad, katakombe, Stari grad).

Savez logoraša BiH okuplja oko 55.000 logoraša i logorašica koji su za vrijeme agresije na BiH bili zarobljeni u nekom od 657 logora, a neki su bili i u više logora. Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković istakao je za Patriju da je loš položaj žrtava torture u BiH, a to najbolje pokazuje nepostojanje Zakona o pravima žrtava torture u BiH 24 godine nakon rata.
Logoraši su nezadovoljni podrškom države, a nerijetko se dešava da važne datume iz perioda agresije kao što su godišnjice zatvaranja logora finansiraju iz vlastitih sredstava. Upravo na takvim skupovima logoraši nemaju podršku ni političkih predstavnika.

“Te datume obilježavaju uglavnom preživjele žrtve i njihove porodice i prijatelji. Oni koji tu trebaju da budu u prvom redu, oni koji nas vode i predstavljaju, njih nema. Nema ni Zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Zbog takvog nemarnog odnosa institucija prema žrtvama logora postoji mogućnost da se ponovo dogode zločini“, upozorio je Mešković.
 
(Nap.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement