Connect with us

Jajce

Obilježena 27. godišnjica pogibije Franje Ladana Pancera

Avatar

Published

onNa današnji dan, prije 27 godina, pri vršenju policijske dužnosti na kontrolnom punktu kod hidro-elektrane Jajce II ubijen je policajac Franjo Ladan Pancer. Ubili su ga naoružani srpski rezervisti koji su se vraćali s ratišta u R. Hrvatskoj u trenutku kada ih je pokušao legitimirati.

U razmjeni vatre s pripadnicima HVO-a do koje je došlo nakon ovog ubojstva smrtno je stradalo sedam srpskih rezervista. Franjo Ladan je prva žrtva Domovinskog rata u Jajcu.Zajednica udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Jajca, skupa s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pripadnicima PU Jajce i članovima Općinskog vijeća Jajce položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju podignutom na  mjestu pogibije Franje Ladana.
Župnik Župe Podmilačje fra Filip Karadža molio je opijelo za prvu žrtva Domovinskog rata u Jajcu i sve poginule hrvatske branitelje.Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane na središnjem spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a u Jajca položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule pripadnike HVO-a.

Od travnja do kraja listopada 1992. godine jajački branitelji uz nadljudske napore odolijevali su srpskim napadima na grad pri čemu je poginulo 111 pripadnika HVO-a, a 9 ih se još uvijek vodi nestalima.
Poslije pada Jajca na drugim bojišnicama Herceg Bosne poginulo je još 98 jajačkih Hrvata.
 

 
(Volimjajce.com)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement