18.6 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
Jajce

Obilježena 30. obljetnica osnutka jajačke HVO brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić

U srijedu je u organizaciji braniteljske udruge “13.rujan” u Jajcu obilježena 30. obljetnica osnutka brigade Hrvoje Vukčić Hrvatinić.

Obilježavanje obljetnice počelo je ispred središnjeg gradskog spomenika poginulim braniteljima gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i izmoljeno opijelo. Svečanost je kasnije nastavljena svečanom akademijom koja je održava u velikoj dvorani Općine Jajce.

Na akademiji su govorili: prvi zapovjednik brigade Ivo Šimunović, načelnik stožera brigade Frano Crnoja i načelnik operative Branko Bungić. Govornici su nazočne podsjetili na teške i slavne dane, borbe i junaštva koji su prethodili oslobođenju našeg kraljevskog grada Jajca.

Odličje za junaštvo kojim je Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao brigadu Hrvoje Vukčić Hrvatinić

Brigada Hrvoje Vukčić Hrvatinić osnovana je u Tomislavgradu nakon pada Jajca od pripadnika 7 bojni HVO Jajce, Pougarske i Kotorvaroške bojne. Brigada je sudjelovala na brojnim ratištima a za junaštvo svojih pripadnika Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatske, Zoran Milanović odlikovao je ovu brigadu odličjem Reda Nikole Šubića Zrinjskog.

Brigada Hrvoje Vukčić Hrvatinić jedina je postrojba HVO izvan sastava gardijskih brigada koja je odlikovana ovim odličjem.

U sklopu svečane akademije prikazan je i film “Jajce u progonstvu 1992-1995”. koji je pružio dodatni uvid u kalvariju prognanih Jajčana u teškim godinama progonstva.

U holu ispred Velike dvorane Općine Jajce predstavljena je izložba ratnih fotografija.

klik jajce

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje i objavljivanje autorskih sadržaja sa portala Klik Jajce!

 

Povezane vijesti

Bolnica u Jajcu ponovo u normalnom režimu rada i sa novim izgledom (foto)

Glavni Urednik

HKD Napredak Jajce i ove godine uspješno organizirao Bal pod maskama

Urednik 1

Sutra centralni dio manifestacije ‘Dani oslobođenja općine Jajce’

Jajce Online