Connect with us

BiH

Obilježena godišnjica događaja u Dobrovoljačkoj u dva grada

Avatar

Published

on

Obilježena godišnjica događaja u Dobrovoljačkoj u dva grada

Danas je obilježena 28. godišnjica od dešavanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Tada je, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku, došlo do vatrenog okršaja između Teritorijalne odbrane BiH i Jugoslavenske narodne armije (JNA). Danas je ovaj dan obilježen u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

U Istočnom Sarajevu u naselju Miljevići odata je počast za vojnike JNA.

Vijence su položili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, zatim predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić, načelnik opštine Pale Boško Jugović, te predstavnici boračkih organizacija i izaslanici načelnika opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

Milunović je podsjetio da su tog 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 vojnika, 71 ranjeno, a 207 zarobljeno.

“Na apelaciju članova porodica ubijenih vojnika 2018. godine otvorena je nova istraga i nadam se da će pravosudne institucije BiH ovaj put nepristrasno da se odnose preme svima onima koji su počinili ratne zločine u BiH”, naglasio je Milunović.

Lučić je istakao da se 2. i 3. maja 1992. godine dogodilo nešto strašno, nepojmljivo i neprihvatljivo kada je riječ o sukobima zaraćenih strana, jer su svi bili u obavezi da poštuju određene konvencije.

Sarajevo: To je bio dan D za BiH

Udruženje “Zelene beretke” i ove godine organiziralo je tradicionalno okupljanje i polaganje cvijeća za stradale u odbrani grada u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici (Hamdije Kreševljakovića) u Sarajevu.

“Svi trebaju znati da je to dan D za Bosnu i Hercegovinu kada Jugoslovenska armija kao agresor zajedno sa rezervistima Srbima nije uspio zauzeti Predsjedništvo krenuli su izvući Kukanjca i komandu Druge vojne oblasti koju su branioci opkolili u komandi. a ujedno su koristili izgovor ‘razmjena za zarobljenog predsjednika’ ali to im nije uspjelo , branioci su zarobili kompletnu komandu Druge vojne oblasti koja je radi toga izgubila značaj i snagu i preživjela opće rasulo i bili su primorani povući sve svoje snage iz grada i oslobodili smo zarobljenog predsjednika”, naveli su iz Udruženja “Zelene beretke”.

Detalji dešavanja vezanih za Dobrovoljačku

Istragom Tužilaštva BiH je utvrđeno da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno četrnaest osoba nakon što su onesposobljene za borbu.

Tužilaštvo BiH je utvrdilo 2012. da je bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić, generali Armije RBiH Jovan Divjak, Hasan Efendić i drugi koji su se dovodili u vezu sa napadom na kolonu JNA nisu odgovorni za ratni zločin nad pripadnicima JNA u koloni napadnutoj u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992.

Međutim dana 20.11.2018. godine je donesena odluka Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se Naredba o obustavi istrage o dešavanjima u Dobrovoljačkoj od 17.01.2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage.

Haško tužilaštvo je, istražujući ovaj događaj, utvrdilo da je kolona JNA koja se povlačila iz centra Sarajeva prema kasarni u Lukavici (sada Istočno Sarajevo) imala sve elemente legitimnog vojnog cilja.

POGLEDAJTE I OSTALE DETALJE

bhrt.ba

Objava Obilježena godišnjica događaja u Dobrovoljačkoj u dva grada pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement