Connect with us

Jajce Online

Obišli smo Hrvatsku i Crnu Goru, provjerili smo cijene i u Albaniji: I…

Jajce Online

Published

onKao i ranijih godina, Bosanci i Hercegovci najviše ljetuju u Hrvatskoj i Crnoj Gora, a sve više su traženi apartmani ili hotelski smještaj u Albaniji, koja je posljednjih godina postala pravi hit. Prvi val turista iz naše zemlje na morskoj obali očekuje se početkom jula. Istražili smo kolike su cijene namirnica u prodavnicama, hrane u restoranima i pića u kafićima u ovim zemljama.
Flaširana voda
Svake godine turisti koji posjete Hrvatsko primorje suočavaju se s enormnim cijenama voća, povrća, hljeba, ali i kafe, sladoleda… Cijene u prodavnicama nisu iste u ljetnoj sezoni i van nje, pa se tako od 1. jula na policama mogu naći proizvodi i dvostruko skuplji nego inače.
Primjerice, hljeb košta oko pet kuna, a u jeku sezone oko deset, odnosno malo više od dvije marke, a mlijeko oko tri marke. U kafićima kafa se može popiti za 2,1 do 3,15 KM u ovisnosti o lokaciji, a flaširana voda košta oko 5,2 KM.

Najmlađi se najčešće hlade sladoledom, a na hrvatskoj obali kugla košta od 1,84 do 2,63 KM. Cijene voća i povrća su paprene. Kilogram dinje košta 3,15 KM, lubenice 2,36, a grožđa 11,8 KM. Niže su cijene u velikim tržnim centrima.

Crna Gora i ove je godine neizbježna destinacija. Tamo hljeb košta od 1,2 do 1,6 KM, a litar mlijeka od 1,6 do dvije marke. U kafićima kafa košta dvije marke, koliko i flaširana voda. U poređenju s Hrvatskom, jeftiniji su i voće i povrće, pa tako kilogram paradajza košta oko dvije marke, krastavca 1,5, dinje dvije, lubenice marku. Cijene su u prosjeku niže u Ulcinju, Baru i Herceg-Novom nego u Budvi i Tivtu.
Voće i povrće
Jeftiniji smještaj, hrana i piće privlače mnoge građane da ljeto provedu u Albaniji. Kafa košta 0,85 KM, flaša vode isto toliko, a sok 1,2 KM. Kugla sladoleda na albanskim plažama košta 0,70 KM. Cijene voća i povrća dosta su niže nego u Hrvatskoj, a kreću se od jedne do tri marke.
Ležaljke od 3 do 30 maraka
Na skoro svim turističkim lokacijama mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani. Najskuplje je u Hrvatskoj, gdje dan korištenja ležaljki i suncobrana košta od 20 do 30 maraka, u ovisnosti o gradu. Ništa jeftinije nije u Crnoj Gori, odnosno u Budvi. Cjelodnevno unajmljivanje košta 30 maraka.
Jeftinije je u Sutomoru, gdje se mogu naći i za 20, dok je najjeftinije u Baru i Ulcinju, deset maraka za cijeli dan. U Albaniji unajmljivanje košta tri marke.
 
 
(avaz.ba)


The post Obišli smo Hrvatsku i Crnu Goru, provjerili smo cijene i u Albaniji: Isplati li se? appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement