Connect with us

BiH

Obitelj Sjerić, jedini veliki proizvođači tikve u BiH

Jajce Online

Published

on



U BiH do sada nije postojala veća proizvodnja visoko cijenjenog ulja od tikve kao i ostalih proizvoda kao što su sjemenke tikve i sokovi. Sve se uvozilo.To polako mijenjaju Niko Sjerić i njegova obitelj iz sela Ljeljenča kod Bijeljine, koji su za sada jedini veći proizvođači i prerađivači tikve u BiH.
Prve površine tikve su zasijali u proljeće 2010. godine.
”Počeci su bili teški, bez posebne mehanizacije, sve se radilo ručno. Danas imamo neophodnu mehanizaciju, ali još uvijek nešto nedostaje. Imamo veliki problem sa radnom snagom u selima”, priča za Akta.ba Niko Sjerić, proizvođač tikve i proizvoda od ove kulture.
Kaže da su u ovu proizvodnju krenuli 2009. godine kada su ostali bez prihoda. Kada su krenuli sa proizvodnjom planirali su da to bude neka od alternativnih kultura pa su se odlučili za tikvu.

”Tikvu u BiH niko ne proizvodi na većim površinama. Uglavnom se proizvodila kao međukultura, a ne u čistom usijevu. Prije prve sjetve obišli smo neke proizvođače u inozemstvu i uspostavili suradnju s Poljoprivrednim institutom u Novom Sadu kako bi se što više uputili u uzgoj ove biljke.To radimo i danas, stalno razmjenjujemo iskustva u proizvodnji”, kaže Sjerić.
Sjerić ističe da se u BiH sjemenke tikve uglavnom uvoze iz Kine,Ukrajine i nešto iz Hrvatske.
”Mi vršimo kontroliranu proizvodnju na našim njivama. Nudimo tržištu kvalitetne proizvode od poznatog proizvođača i želimo steći povjerenje kupaca”, navodi on.
Dodaje da naše tržište još uvijek nije naviklo na ove proizvode.Za sada, kaže, ove proizvode upotrebljavaju potrošači koji žele zdravu hranu koja pomaže umanjenju tegoba kod određenih bolesti.
Naši ljudi koji rade u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj vrlo dobro znaju koliko se tikva tamo koristi u ishrani.Ova kraljicazdrave hrane se nalazi na meniju najelitnijih restorana.
Sjerići su ove godine zasijali tikvu na približno 8 hektara. Osim tikve golice koja se koristi za proizvodnju ulja, zasijali su i muskatnu i japansku hokaido tikvu koju planiraju preraditi u sok i nešto prodati u sirovom stanju kao plod.
O mogućem proširenju proizvodnje kaže da će to ovisiti od krajnjih rezultata za ovu godinu.
Kako laganim korakom idu naprijed pokazuje i činjenica da su prošle godine registrirali samostalno poduzeće “PRIRODNO“, te se nadaju da će kupci prepoznati njihov domaći i zdrav proizvod. Njihovi proizvodi se za sada ne mogu naći u velikim trgovačkim centrima, nego u manjim, specijaliziranim prodavnicama zdrave hrane.
 
 
 
(akta.ba)


The post Obitelj Sjerić, jedini veliki proizvođači tikve u BiH appeared first on Jajce-Online.



Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement Enter ad code here
The location could not be found.