Connect with us

BiH

Objava registra i naknada braniteljima starijim od 57 i bez prihoda

Avatar

Published

onOdbor za pitanja branitelja Parlamenta FBiH zajedno s Radnom skupinom Vlade FBiH koju su popunjavali i predstavnici branitelja i resornih ministarstava jučer je usuglasio tekst zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, potvrdio je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja.
Tekst će biti upućen prema Vladi Federacije BiH na daljnju proceduru. Sada je na Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja da “opremi” tekst, pošalje ga na mišljenje u Federalno ministarstvo financija, zatim Ministarstvu pravosuđa i Uredu za zakonodavstvo. – Potom ide na Vladu FBiH. Radna skupina je ispunila zaključak Parlamenta FBiH i završila prijedlog radnog teksta zakona koji je, po nama, i realan i provediv – kazao je Bukvarević. Govoreći o naknadi za branitelje, Bukvarević je rekao da je u članku 20. ovog zakona predviđena egzistencijalna novčana naknada za razvojačene branitelje koji su stariji od 57 godina života, a koji nemaju mjesečni prihod veći od 50% iznosa minimalne mirovine za prosinac 2018.

– Također smo se dogovorili da su uvjeti da je razvojačeni branitelj 12 mjeseci sudjelovao u oružanim snagama, da je godinu dana na zavodu za nezaposlene, da nema ostvarene druge prihode od, primjera radi, iznajmljivanja prostora. Obuhvatili smo kategoriju razvojačeni branitelji koji su zaista u najtežoj situaciji. Također smo se dogovorili da će Radna skupina zajedno s predstavnicima branitelja obići sve županije i predložiti da izvrše izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja kako bi se obuhvatili i razvojačeni branitelji po županijama koji nisu obuhvaćeni ovim federalnim zakonom – objasnio je Bukvarević. Usuglašeno je i pitanje registra branitelja. – Osim toga što je Vlada FBiH prihvatila da će Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona objaviti registar na web-stranici, također smo prihvatili zahtjev svih predstavnika branitelja da ovo Ministarstvo ima rok od šest mjeseci da u svakoj županiji pripadnika, a koji će biti objavljen, unese i je li branitelj pripadao Armiji RBiH, HVO-u, MUP-u ili namjenskoj proizvodnji, logističkim baza… Naznačit će se tko je pripadao borbenom dijelu, a tko tzv. neborbenom – rekao je Bukvarević.

vecernji.baFeed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement