11.2 C
Jajce
Srijeda, 21 veljače, 2024
BiH

Objavljena prognoza za proljeće, pogledajte šta čeka Evropu

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za proljeće za cijelu Evropu.

“Tokom cijele zime aktivna olujna staza donijela je česte vremenske nepogode u sjeverni dio Evrope, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća. Očekuje se da će visoki pritisak nad zapadnom i srednjom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever”, javljaju meteorolozi.

Područja od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočavaće se s natprosječnim padavinama.

Zabrinutost zbog suše u Španiji, Portugalu…

Obilje suvog vremena, sunca i toplota očekuje područja od Pirinejskog poluostrva do dijelova Francuske, Italije i obale Balkana. Meteorolozi AccuWeathera kažu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim područjima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija natprosječnih padavina i vrućine mogla uzrokovati veliku zabrinutost zbog suše.

Blago vrijeme u centralnoj Evropi, na Balkanu moguće oluje

Centralni dio Evrope može očekivati ​​prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez posebno dugih razdoblja vlažnog ili suvog vremena. Očekuje se da će padavine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i u unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

“Na ovom području imaćete razdoblja oluje, ali i duža sušna razdoblja. Kako olujni trag ostaje na sjeveru, tako će se i dugotrajne padavine zadržati na sjeveru kontinenta”, rekao je Roys.

Balkan će biti još jedno područje gdje se kasnije tokom proljeća očekuju jače grmljavinske oluje. Najveća opasnost od takvih oluja očekuje se u maju. Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme.

To bi moglo dovesti do mraza u dijelovima Balkana, kažu meteorolozi.

 

(Index.hr)

The post Objavljena prognoza za proljeće, pogledajte šta čeka Evropu appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

Jelena Karleuša prva primila vakcinu na Ušću (VIDEO)

Jajce Online

Izvoz iz BiH teži od milijarde KM, uvoz od dvije

Jajce Online

Čović u Neumu rekao da se neće kandidirati za Predsjedništvo

Jajce Online